Blog Image

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Jakob Melander: Askehave-serien 1-3: Forbandet blod (1), Et hus for de døde (2) og Pagten (3)

Krimi og spænding Posted on 30 Jul, 2020 15:20

De 3 dele af serien kan allerede nu læses og høres på Mofibo. Bind 1 udkom i 2019, mens de to sidste først udkommer i bogform 30. september, så jeg har læst hele serien på Mofibo og anmelder den samlet her

Kort beskrivelse af seriens indhold:
Forlaget karakteriserer kort serien sådan: Et uhyggeligt spændende thrillerdrama om de skrøbelige bånd, der binder os sammen, og en historie om familiehemmeligheder, bedrag og kærlighed, der trodser alt.

Serien handler om den rige familie Askehave, der driver en stor virksomhed i shippingbranchen og med interesser i olieindustrien.

Den gamle stifter og familiens, Julius, er død, og hans bror, Mogens, hans kone, Victoria, og hans 3 børn, Niels, Robert og Malin, skal drive forretningen videre. Men der er opstået konflikter.

Malin Askehave er seriens ubetingede hovedperson, og med en karriere i et verdensberømt rockband med en klar profil i kampen mod klimaforandringerne er hun – sammen med sin bror Robert – i opposition til familiens planer for firmaet. De har begge brudt med familien, men mødes i begyndelsen af serien med alle medlemmerne, og derfra tager konflikterne fart. Jeg vil ikke spoile mere af handlingen her, men vil I vide mere uden dog at få det hele afsløret, kan I nederst i anmeldelsen læse forlagets beskrivelse af de 3 bøger.

Min anmeldelse:
De tre bøger blev slugt i rækkefølge og i fuld fart. Det var godt, jeg ikke læste bind 1, da den udkom, for den slutter åbent på et spændende tidspunkt, og det gør bind 2 i endnu højere grad. Derfor skal bøgerne også læses i rækkefølge.

Som altid er der masser af musik i Jakob Melander bøger, og det er herligt. I dette tilfælde lyder det meget som filmmusik, for bøgerne er ret filmiske i den måde, historien udvikler sig på. Det er både bøgernes styrke og deres svaghed.

Jeg kan rigtigt godt se en filmatisering for mig, når jeg læser bøgerne. Og der er rigtigt meget action og voldsomme optrin i bøgerne. Der er bogstaveligt talt smæk for skillingen, og det gælder både når russiske banditter og når danske aktører på den forkerte side af loven tager fat.

Bøgerne rammer lige ned i serietrenden, hvor virksomheder med tvivlsom moral og tilsvarende økonomiske aktiviteter indgår, hvor Rusland spiller en stor rolle, og hvor miljø- og klimaproblemer er centrale. Dertil kommer et persongalleri, hvor det er svært at stole på ret mange.

Jeg var på rigtigt godt underholdt i kraft af det høje spændingsniveau og den barske handling. Samtidig blev jeg flere gange undervejs forstyrret af ulogiske elementer og genveje, der ikke altid var sandsynlige. I film kan jeg nemmere se gennem fingre med den slags end i bøger. Jeg kan ikke finde ud af hvorfor, men sådan er det. I bøger forventer jeg, at detaljer og handlingen hænger sammen. Vel er der tale om småting i de 3 bøger, men det tog toppen af fornøjelsen. Jeg forventede mig i hvert fald mere efter min læsning af bøger i forfatterens serie med Lars Winkler – senest “De døde og de ufødte” – https://blog.drustrup.dk/#post156 og “Fjenden iblandt os” https://blog.drustrup.dk/#post224

Så min oplevelse af bøgerne er dobbelt. Vel er det en spændende og interessant historie med aktuelle temaer, men med 3 bind læst i træk og med nogle forstyrrende elementer undervejs bliver det til 7 skydeskivepoint og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Jakob Melander
Forbandet blod (1)
Et hus for de døde (2)
Pagten (3)
People’s Press, 2019-2020
448 + 446 + 446 sider

Bøgerne er læst som e-bøger på Mofibo.

Forlagets beskrivelser

FORBANDET BLOD
27-årige Malin Askehave er forsanger i det internationalt kendte r’n’b band Gaia 5 og dybt engageret i kampen for at redde klimaet. Hun er samtidig yngste arving til Danmarks næststørste shippingvirksomhed, Askehave Shipping, med interesser over hele verden og værdifulde olieboringer i Nordsøen. Sammen med sin storebror, Robert, brød Malin for otte år siden med familien. Siden har hun brugt den platform, Gaia 5 har givet hende, til at bekæmpe og gøre opmærksom på de ødelæggelser, virksomheder som Askehave Shipping forøver på kloden.

Men Malin er også mor til den seks måneder gamle Balder, og efter hans fødsel er hun begyndt at se sit forhold til familien i et nyt lys. En voldsom begivenhed til hendes fars 60års dag, netop som hun og Robert skal gense familien for første gang, vender op og ned på Malins liv. Hun står nu overfor et umuligt valg mellem klimakampen og familievirksomheden, og Malin må sande, at alle valg har konsekvenser.

ET HUS FOR DE DØDE
Arvingen Malin Askehave er indtrådt som administrerende direktør i familiefirmaet med en ambition om at videreføre farens strategi om grøn omstilling. Visheden om firmaets blodige fortid, og hvad hendes farfar var villig til at gøre for penge, fylder hende med afsky og tvivl: Skal hun vaske virksomhedens snavsede undertøj i fuld offentlighed, eller bruge sin viden til at redde Askehave Shippings fremtid og sjæl? Efter de mange dødsfald har Malin kun sin følelseskolde mor, sin utro kæreste Casper og deres lille søn Balder tilbage. Broren Robert kan hun heller ikke læne sig op ad: Han befinder sig i en mediestorm på grund af hans seksuelle chikane af kvindelige ansatte. Og det hele er kun lige begyndt. Der er stærke kræfter, der ikke viger tilbage for at bruge ekstreme metoder for at få magten.

PAGTEN
På en forretningsrejse med sin onkel er det arrangeret, at Malin skal ”forsvinde”. Hendes mor tror, Malin er indlagt på et luksus-sanatorium i Rusland, men Malins nye virkelighed er, at hun sidder inde for drab i et af verdens mest voldelige fængsler og kæmper for sit liv. Hendes eget kød og blod er villige til at ofre hende, hvis de til gengæld får magten i firmaet. I hendes fravær er der udstukket en ny kurs for Askehave Shipping, som er altødelæggende for klimaet og har store sikkerhedsmæssige komplikationer. På bunden af alting oplever Malin den energi, som kommer, når man ikke længere har noget at miste, og med ar på krop og sjæl begynder hun sin rejse tilbage til livet og jagten på dem, der må stå til ansvar.Kent Langkjær: Elektrochok

Krimi og spænding Posted on 28 Jul, 2020 14:56

En spændende bog med lokalkolorit fra Aalborg og omegn tilsat en historie med klassiske krimielementer, ekstremisme, international terror og en hovedperson med psykiske problemer.
Del 2 i serien om politiefterforskeren Torsten Lange.

Fra bogens bagside:
Efterforskningsleder Torsten Lange er sygemeldt og behandles med elektrochok.

Midt i serien af behandlinger mistænkes han for drabet på sin ekskone – journalisten Lena Lange.

Torsten rejser tilbage til fødebyen Aalborg, og modvilligt må han selv undersøge sagen, selv om hukommelsen er svækket, og de psykiske problemer ulmer lige under overfladen.

Undervejs i efterforskningen tyder det på, at der er visse sammenfald mellem sagens implicerede og en terrorefterforskning ledet af Rasmus Theil fra PET.

Torsten må træffe svære valg, der kan få konsekvenser for ikke blot hans eget liv, men også det politiske klima i Danmark.

Min anmeldelse:
Jeg har ikke læst første bog – “Deroute” (som foregår i Århus) – i serien om Torsten Lange, der ligesom denne er inspireret af forfatterens mangeårige arbejde i forskellige dele af psykiatrien – senest i Aalborg.

Efter en henvendelse fra forfatteren med forespørgsel om jeg ikke var interesseret i at læse og anmelde bogen, sagde jeg ja tak til tilbuddet. Det gør jeg ikke ret tit, fordi stakkene med ulæste bøger ser ud til at vokse konstant, men i dette tilfælde blev jeg nysgerrig pga. hovedpersonens særlige baggrunden, og pga. at bogen foregår i Aalborg, som jeg kender ret godt.

Bogen viste sig at være spændende med lokalkolorit tilsat en historie med klassiske krimielementer, ekstremisme, international terror og en hovedperson med psykiske problemer.

Kender man som læser lidt til Aalborg og omegn, er den del af bogen mere interessant og underholdende, end den vil være for andre uden et lokalkendskab. Men uanset hvad virker det for alle læsere godt og bidrager til autenciteten.

Til de klassiske elementer hører mistanken mod Torsten Lange i forbindelse med mordet på hans ekskone. Hertil hører også de sædvanlige stridigheder mellem politifolk og afdelinger.

Torsten Langes psykiske problemer giver forfatteren mulighed for at fortælle fra sit faglige arbejdsliv, og det er en interessant del af historien, og det påvirker selvfølgelig hovedpersonens udfoldelser. I bogens sidste del viger denne del af historien dog til fordel for mere actiondramatik.

PET – Politiets Efterretningstjeneste indgår også i handlingen i form af efterforskning af en potentiel  terrortrussel fra eventuelle/mulige lokale ekstremister.

Tilsammen bliver handlingens elementer lidt for meget, for jeg er sikker på, der fint kunne komme en strammere og mere interessant og dyb historie med mindre fokus på terrordelen, som forstyrrede min læsning og virkede noget unødvendig.

Trods alt en både spændende og interessant krimi, jeg gerne giver 7 skydeskivepoint her og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Kent Langkjær
Elektrochok
forfatterskabet.dk, 2020
354 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Matias Faldbakken: Vi er fem

Alt muligt andet godt, Krimi og spænding Posted on 26 Jul, 2020 17:23

En ualmindelig velskrevet, fascinerende, forunderlig og barsk historie om, hvad der sker i den norske familie, da dens femte medlem, hunden Snuske, dør, og da faderen efterfølgende begynder sin egen skabelsesproces.

Fra bogens bagside:
På en ufrugtbar grund tre timer nord for den norske hovedstad bor Tormod Blystad, hans kone Siv og deres to børn. Efter at have lagt sine vilde år bag sig er Tormod nu en stabil og pålidelig familiefar. Men noget mangler i den lille familie, og så ankommer Snusken, den nye familiehund.

Da Snusken dør, efterlader hun et tomrum, der skal udfyldes. Og så en nat befinder Tormod sig foran høvlbænken i garagen og blander rød ler og gødning. Uden at vide det kommer han til at udløse magtfulde kræfter med voldsomme følger.

Min anmeldelse:
Jeg har ikke læst andet af denne norske forfatter, der også har skrevet under pseudonymet Abo Rasul, så jeg begyndte læsning på helt bar bund ud over forlagets beskrivelse af bogen. Den havde gjort mig nysgerrig efter at læse bogen, og det var en rigtig god – og barsk – oplevelse.

Bogen begynder med en beskrivelse af, hvordan Tormod og Siv bliver en familie – en næsten almindelig familie i en lille, norsk by. Familiemedlemmernes er rigtigt troværdigt og levende beskrevet, så de med deres forskellige personligheder fremstår næsten helt almindelige. Men efterhånden som bogen handling skrider frem, bliver det hele mere og mere surrealistisk, underligt (på den gode måde!) og barskt. Det bliver en mere og mere næsten makaber historie, hvor den helt specielle slutning er ret uventet! Bare vent og se!

Selve historien er helt unik og med mindelser om både tonen i Erlend Loes serie om Dobler og med Mary Shellys Frankenstein. Det er et forunderligt miks af en historie om et families liv, deres interne roller og dens placering i et lille samfund, og så en på én gang dyster og grotesk historie og en skabelsesproces med gys fra det naturvidenskabelige overdrev.

Historien alene fascinerede mig, men det, der for alvor fik min læsning ned i tempo og op i nydelse, var den sproglige og fortællemæssige overlegenhed og sikre hånd, historien fortaltes med. I tætte og koncentrerede beskrivelser tegner forfatteren nogle stærke billeder, så bogen efter læsning af de relativt få sider står stærkt i erindringen.

Bogen er en af de 13 bøger, der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020. Vinderen offentliggøres 27. oktober, og jeg har ikke for udsætninger for at bedømme bogens chancer der, men en rigtig god, fascinerende og meget anderledes bog er det.

Bogen får med sikkerhed mine maksimale 5 stjerner!

Matias Faldbakken
Vi er fem
Gutkind, 2020
114 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Lotte og Søren Hammer: Gaden uden navn

Alt muligt andet godt Posted on 16 Jul, 2020 12:42

Dette bind 3 i serien “Venner og fjender” udspilles under 2. verdenskrig i årene 1941-1942. Dansk-jødiske Kassandra bor i Den Jødiske Ghetto i Warszawa, hvor dansk-tyske Peter som SS-officer er ansvarlig for udbygning og vedligeholdelse af ghettomuren. De to unge udvikler et forhold, og de involveres samtidig i en jødisk modstandsgruppe, der smugler medicin ind i ghettoen. Gruppen bliver sprængt, og snart jages Kassandra af Gestapo overalt i Warszawa. 

Sådan skriver forlaget på bagsiden, og det giver et ganske godt referat af bogens handling. 

De to hovedpersoner, Kassandra og Peter, var hovedpersoner i hver sin af de to første bøger i serien “Vejen til Warszawa” og “Kobberslottet”, som jeg anmeldte samlet her: https://blog.drustrup.dk/?p=539 “. Her mødte de hinanden i slutningen af bøgerne, for i dette bind 3 af få et forhold på tværs af at de står på hver sin side i krigen. 

Det er der kommet en spændende og meget grum bog ud af, og uanset om der er styr på alle historiske facts (det er jeg i tvivl om), og uanset om forholdet mellem de to virker ret usandsynligt, så er det en meget stærk historie fortalt på en uhyrlig baggrund. Det er barsk læsning, og så er krigen med jødeudryddelserne endda først lige begyndt. Selv om det er slemt nok, som det hele går i den bog, kan det kun blive værre. 

Jeg er fascineret af serien på trods af mine tvivl om niveauet for det historisk korrekte. Så jeg skal helt sikkert også læse næste bind, som hedder “Byen ved Volga” og udkommer januar 2021. Jeg ved ikke, hvornår de næste bind kommer, og hvor lang serien bliver, men jeg skal nok følge med.

Jeg giver også dette bind 4 stjerner.

Lotte og Søren Hammer
Gaden uden navn
HarperCollinsNordic, 2020
295 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Louise Penny: Døden i april

Krimi og spænding Posted on 12 Jul, 2020 22:24

Fra bogens bagside:
Det er forår i Three Pines. Træerne springer ud, de første blomsterknopper kæmper sig op gennem jorden, men april er lunefuld – og dødelig, viser det sig.

Da nogle landsbyboere beslutter sig for at markere påsken med en spirituel seance i et gammelt hus, gør de det for at befri stedet for ondskab, men inden seancen er slutter en af de deltagende død af skræk. En naturlig død? Det er ikke sikkert.

Den begavede, sympatiske kommissær Gamache fra Sûreté du Québec tilkaldes i en sag der tvinger ham til at se både sine egne og landsbyens spøgelser i øjnene. 

Min anmeldelse:
De første to bøger i serien med mysterier fra den lille, hyggelige by Three Pines i den fransktalende del af Canada hed “Mørkt motiv” og “Nådestødet”. Dem har jeg anmeldt her: https://blog.drustrup.dk/?p=567.  

Byen og bøgerne er befolket med interessante personer, og kriminalkommissær Armand Gamache er den centrale opdager med den store psykologiske indsigt.

Scenen og mange af personerne er de samme i denne nye bog i serien, og der bygges videre på dele af begivenhederne i de første bøger. Blandt andet hviler stedet, hvor det første dødsfald sker, stadig som en mørk skygge over byen. Gamache bliver stadig betragtet som et problem og modarbejdes af ledende politikfolk, og den side af sagen optrappes. Den specielle og meget lidt vellidte kriminalbetjent, Yvette Nichol, indgår stadig i et spil med hemmelige dagsordener. Heldigvis er mange af de hyggelige kunstnertyper i byen stadig lige så særlige og varme. 

Alle rammer er således på plads til nogle hyggelige timers læsning i velkendt selskab. Det fik jeg også, men den indlagte krimisag, der naturligvis er omdrejningspunkt for bogen, virker denne gang ikke helt overbevisende og spændende på mig. Dertil kommer, at beskrivelserne af hele forløbet inklusiv sidehandlingerne bliver noget detaljerede, så bogen bliver rigeligt lang – efter min mening. 

Selv om det hele går lidt langsomt hyggede jeg mig alligevel med en hyggelig historie fra et hyggeligt sted, og der er også udvikling i hovedpersonerne nok til, at jeg ser frem til også at læse næste bind i serien. Det hedder “Mord på Manoir Bellechasse”, der udkommer 7. juli, men som allerede er landet i min postkasse. 

Jeg vender tilbage senere med en anmeldelse af den. Imens giver jeg denne gang 7 skydeskivepoint til “Døden i april” og 4 krimihjerter på Krimifan.dk.

Louise Penny
Døden i april
(Et Three Pines-mysterium; 3)
Hr. Ferdinand, 2020
430 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Gordon P. Henriksen: Et liv i fisk

Alt muligt andet godt Posted on 26 Jun, 2020 22:48

Med et langt liv som lystfisker og anmelder (lektør) af langt de fleste danske lystfiskerbøger i mange år – samt forfatter og oversætter til flere bøger i genren – var det med spænding, jeg modtog og læste denne bog af den seneste i rækken af gode formidlere. Jeg havde tidligere mødt Gordon P. Henriksen som spændende fortæller i en række radioudsendelser, og det lovede rigtigt godt!

Jeg havde på forhånd regnet med mere formidling af fisketeknikker, end der viste sig at være, men sådan var det heldigvis ikke ikke. Det er der andre bøger til samt gode råd fra grejforhandlere og folk, man møder ved fiskevandene.

Derimod er bogen et rigtigt godt miks mellem formidling af baggrunden for og vigtigheden af at bevæge sig ud i naturen – selvfølgelig gerne med fiskegrej, og så gode historier samt opskrifter på, hvordan fisk kan forvandles til god mad. At det hele suppleres med stemningsfulde helsides eller 2-siders fotos i et omfang, så de næsten udgør halvdelen af bogen, gør bare nydelse af bogen større. Det er nemlig en nydelse at fordybe sig i bogen, som trods sit meget neutrale omslag viser sig at rumme farverig formidling af fiskeri og fiskeretter! Det er ikke en flot coffeetable-bog til pynt, selv om den rigtigt godt kunne ligne. Det er en brugsbpg til inspiration og glæde. 

Turen går til så forskellige destinationer som: Bornholm, storbyens kajkanter, søens sandarter, (f)jordforbindelser med familien, put-and-takesøen, på havet og langs Møns kyster.

Jeg har fået fiskevirussen i blodet fra barnsben, og jeg forsøger at give den videre til de næste generationer. Bogen kan helt sikkert hjælpe mange andre på samme kurs mod fiskevand og gode, fælles oplevelser. Det gøres rigtigt godt med forfatteren som guide. 

Der er rigtigt mange bøger med opskrifter med fiske, og mange af dem er betydeligt mere fancy. Jeg kan rigtigt godt lide denne bogs mere enkle og nemme opskrifter med herligt pragmatiske råd, og flere af opskrifterne kan da også bruges, mens man er ude på fisketuren.

Jeg giver gerne bogen 4 “stjernefisk” ud af 5 for den gode naturformidling, inspirationen og de gode opskrifter.

Jeg testede en af opskrifterne, mens jeg hørte den playliste, forfatteren har bragt i bogen – ganske vist som baggrundsmusik til en anden lejlighed, men begge dele fungerede godt! (Det er heller ikke sidste gang, fiskefrikadellerne varieres som i opskriften og døbes om til Cod Cakes!)

Fra bogens bagside:
Et liv i fisk handler ikke om hvordan man fanger fisk, men mere om hvorfor vi fanger dem: eventyr, oplevelser, fællesskaber, udfordringer, kammeratskaber, mental sundhed og tid til ro og fordybelse. Og ikke mindst muligheden for at få den friskeste, dejligste råvare med hjem til spisebordet. 

Der er inspiration til fiskeeventyr rundt omkring i Danmark – ved fjorde og kyster, på søer og på havet – såvel som en masse dejlige opskrifter der kan laves på fisketurene eller hjemme i køkkenet. Størstedelen af opskrifterne er Gordons, men flere af hans fiskekammerater, bl.a. kokkene Simon Jul, Thomas Rode og Francis Cardenau, byder også ind med deres lækkerier. Med Columbus Leths mange inspirerende og flotte fotos er bogen en hyldest til lystfiskerlivet og alt hvad det har at byde på – uanset om man er erfaren fisker eller nybegynder. 

Med Columbus Leths mange inspirerende og flotte fotos er bogen en hyldest til lystfiskeriet og alt hvad det har at byde på – uanset om man er erfaren fisker eller nybegynder.

Gordon P. Henriksen fangede sin første fisk som syvårig i Lake Butler i Florida. Siden da kan man roligt sige at hans liv er gået i fisk. Han er Danmarks mest kendte lystfisker, og hans selvstændige lystfiskerkarriere inkluderer et hav af radio-og tv-programmer, YouTube-serier, foredrag, events og artikler som har inspireret mange til at komme ud i den danske natur med en fiskestang i hånden.

Gordon P. Henriksen 
(Foto af Columbus Leth)
Et liv i fisk
Gads Forlag, 2020
236 sider i stort format

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Next »