Blog Image

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Gordon P. Henriksen: Et liv i fisk

Alt muligt andet godt Posted on 26 Jun, 2020 22:48

Med et langt liv som lystfisker og anmelder (lektør) af langt de fleste danske lystfiskerbøger i mange år – samt forfatter og oversætter til flere bøger i genren – var det med spænding, jeg modtog og læste denne bog af den seneste i rækken af gode formidlere. Jeg havde tidligere mødt Gordon P. Henriksen som spændende fortæller i en række radioudsendelser, og det lovede rigtigt godt!

Jeg havde på forhånd regnet med mere formidling af fisketeknikker, end der viste sig at være, men sådan var det heldigvis ikke ikke. Det er der andre bøger til samt gode råd fra grejforhandlere og folk, man møder ved fiskevandene.

Derimod er bogen et rigtigt godt miks mellem formidling af baggrunden for og vigtigheden af at bevæge sig ud i naturen – selvfølgelig gerne med fiskegrej, og så gode historier samt opskrifter på, hvordan fisk kan forvandles til god mad. At det hele suppleres med stemningsfulde helsides eller 2-siders fotos i et omfang, så de næsten udgør halvdelen af bogen, gør bare nydelse af bogen større. Det er nemlig en nydelse at fordybe sig i bogen, som trods sit meget neutrale omslag viser sig at rumme farverig formidling af fiskeri og fiskeretter! Det er ikke en flot coffeetable-bog til pynt, selv om den rigtigt godt kunne ligne. Det er en brugsbpg til inspiration og glæde. 

Turen går til så forskellige destinationer som: Bornholm, storbyens kajkanter, søens sandarter, (f)jordforbindelser med familien, put-and-takesøen, på havet og langs Møns kyster.

Jeg har fået fiskevirussen i blodet fra barnsben, og jeg forsøger at give den videre til de næste generationer. Bogen kan helt sikkert hjælpe mange andre på samme kurs mod fiskevand og gode, fælles oplevelser. Det gøres rigtigt godt med forfatteren som guide. 

Der er rigtigt mange bøger med opskrifter med fiske, og mange af dem er betydeligt mere fancy. Jeg kan rigtigt godt lide denne bogs mere enkle og nemme opskrifter med herligt pragmatiske råd, og flere af opskrifterne kan da også bruges, mens man er ude på fisketuren.

Jeg giver gerne bogen 4 “stjernefisk” ud af 5 for den gode naturformidling, inspirationen og de gode opskrifter.

Jeg testede en af opskrifterne, mens jeg hørte den playliste, forfatteren har bragt i bogen – ganske vist som baggrundsmusik til en anden lejlighed, men begge dele fungerede godt! (Det er heller ikke sidste gang, fiskefrikadellerne varieres som i opskriften og døbes om til Cod Cakes!)

Fra bogens bagside:
Et liv i fisk handler ikke om hvordan man fanger fisk, men mere om hvorfor vi fanger dem: eventyr, oplevelser, fællesskaber, udfordringer, kammeratskaber, mental sundhed og tid til ro og fordybelse. Og ikke mindst muligheden for at få den friskeste, dejligste råvare med hjem til spisebordet. 

Der er inspiration til fiskeeventyr rundt omkring i Danmark – ved fjorde og kyster, på søer og på havet – såvel som en masse dejlige opskrifter der kan laves på fisketurene eller hjemme i køkkenet. Størstedelen af opskrifterne er Gordons, men flere af hans fiskekammerater, bl.a. kokkene Simon Jul, Thomas Rode og Francis Cardenau, byder også ind med deres lækkerier. Med Columbus Leths mange inspirerende og flotte fotos er bogen en hyldest til lystfiskerlivet og alt hvad det har at byde på – uanset om man er erfaren fisker eller nybegynder. 

Med Columbus Leths mange inspirerende og flotte fotos er bogen en hyldest til lystfiskeriet og alt hvad det har at byde på – uanset om man er erfaren fisker eller nybegynder.

Gordon P. Henriksen fangede sin første fisk som syvårig i Lake Butler i Florida. Siden da kan man roligt sige at hans liv er gået i fisk. Han er Danmarks mest kendte lystfisker, og hans selvstændige lystfiskerkarriere inkluderer et hav af radio-og tv-programmer, YouTube-serier, foredrag, events og artikler som har inspireret mange til at komme ud i den danske natur med en fiskestang i hånden.

Gordon P. Henriksen 
(Foto af Columbus Leth)
Et liv i fisk
Gads Forlag, 2020
236 sider i stort format

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Don Winslow: Nedbrud

Krimi og spænding Posted on 24 Jun, 2020 16:30

Denne novellesamling med seks fortællinger af amerikanske Don Winslow er gæsteanmeldt af min tidligere kollega på Hjørring Bibliotekerne Bjarni Aakesson Filholm.

Bjarni har tidligere suppleret min anmeldelse af Don Winslow “Styrken” HER, og han har gæsteanmeldt samme forfatters “Grænsen” HER 

Bjarni Aakesson Filholms anmeldelse:
Så har jeg endnu engang haft fornøjelsen af at læse en bog af Don Winslow. Den velskrivende amerikanske forfatter ud i thriller- og spændingsgenren, Don Winslow skriver almindeligvis romaner. Med titlen ”Nedbrud” har han nu begået en medrivende novellesamling.
Samlingen består af seks yderst forskellige historier, der alle har det til fælles, at de udspiller sig vores tid og i kriminelt betændte miljøer i USA.

Her møder læseren vederstyggelige og chokerende afstumpede og brutale forbrydere. Historiernes helte (eller måske antihelte) er nogle barske typer, – som har set det meste for mange gange, – men som resigneret og trøsteløst forsøger at gøre det rette. De er heller ikke af Guds bedste børn, men deres moralske og etiske kompas virker dog stadig i dette univers af krudt og kugler, venskab og uforsonligt had.

Historierne er velfortalte. Jeg blev grebet af hver eneste novelle i løbet deres første linjer. Det barske og rå tema er et par steder ved at få slagside til den sentimentale side. Det betyder ikke så meget med et par skefulde af den ingrediens. Kvaliteten holder.

Jeg blev indtaget af disse små historier og hælder til at synes, at Don Winslow behersker novellegenren mindst lige så godt som romanskrivningen.

Jeg var godt underholdt af Winslows indsigt og ferme pen, og jeg giver bogen 8 point her og 4 krimihjerter på Krimifan.dk..

—————————

Fra bagsiden

I seks intense fortællinger vender Don Winslow endnu engang blikket mod temaer, der har været gennemgående i hans anmelderroste værker – forbrydelse, korruption, hævn, retfærdighed, tab, forråelse, skyld og forløsning. Nogle karakterer er velkendte, andre er nye, men fælles for dem alle er, at de er fortabte sjæle, der flakker omkring uden lys på det moderne Amerikas mørke hovedvej.

I Nedbrud skaber Don Winslow en verden af internationale tyve og de usleste gadeforbrydere, målrettede betjente og udslidte privatdetektiver, narkohandlere og statsmyndigheder, dusørjægere og flygtninge. Historierne udspiller sig i New Orleans og på Hawaii, i det sydlige Californien og i Texas, og i hver enkelt af dem afspejler Winslow helt særlige blanding af indsigt, menneskekærlighed, humor, drama og fuldendt litterært håndværk. 

Med Nedbrud har Don Winslow skabt en kraftfuld, gribende samling af fortællinger, der viser forfatteren, når han er allerbedst, mest nervepirrende og aldeles hjerteskærende.

Don Winslow
Nedbrud
Harper CollinsNordic, 2020
480 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Anne Holt: Vejrbidt

Krimi og spænding Posted on 19 Jun, 2020 21:01

Bind 2 i serien med den tidligere professionelle håndboldspiller og nuværende topadvokat Selma Falck. Jeg oplevede hende første gang i seriens indledende bind “En grav til to”, som jeg anmeldte HER.

Heri var hovedperson gået personligt ned pga. sin ludomani og efterfølgende svindel. Alligevel kommer hun nærmest ovenpå igen og involveres i en større sag, hvor doping i den norske nationalsport, langrend, spiller en central rolle. Det var en en rigtigt spændende krimi med flere handlingselementer og nogle meget interessante personer. Derfor glædede jeg mig til fortsættelsen. 

Fra bogens bagside:
Selma Falck vågner op til et mareridt. Hun er nøgen og fanget i en brændende hytte på et snedækket fjeld. Hun har mistet hukommelsen, og hun aner hverken, hvor hun er, eller hvordan hun er havnet der. Hårdt såret kæmper hun sig ud af hytten, der brænder ned. Der er ingen bebyggelse i området. Temperaturen falder, og en snestorm er på vej.

Mens Selma kæmper mod skader, kulde og sult, vender hukommelsen glimtvis tilbage, og hun indser, at det ikke kun er sit eget liv, hun kæmper for.

Min anmeldelse:
I elegante og effektivt spændingsopbyggende krydsklip fortælles dels historien om Selma Falcks forfærdelige og livstruende situation om efteråret og dels hele forløbet op til og baggrunden for.

Udover en næsten traditionel krimihistorie om et mistænkeligt dødsfald eller måske et mord på Selmas svigersøn under hans bryllup med Selmas datter, er det en dramatisk historie om en hemmelig og meget magtfuld organisation, som på antidemokratisk vis har stor indflydelse på det norske samfund i det skjulte. Det er en Stay Behind-gruppe med rødder til den Kolde Krig, og i dens lille ledergruppe er bl.a. den norske juristminister. De styrer med hård hånd alle aktiviteter inkl. drab og trusler.

Som knalddygtig krimiforfatter har Anne Holt et fuldstændigt sikkert greb om at fortælle historien og at få de forskellige personer og spor til at blive en sammenhængende og fascinerende historie. Men som tidligere juristminister har hun også et godt indblik i det norske politiske system og dets rævekager, og det mærkes også. Også den side af historien virker voldsomt overbevisende.

Det hele fører frem til den livstruende situation, Selma er blevet sat i med flere mordforsøg, hvor kun nogle få gode venner hjælper hende – bl.a. den meget specielle tidligere politimand, Einar, der også var med i seriens første bog.

Hvordan det hele ender, vil det være en forbrydelse at afsløre, så læs selv den velskrevne, vedkommende og rigtigt spændende både politiske og almindelige krimi, der ligesom bind 1 bidrager til beretningen om den norske nationalånd og demokratiets vilkår i Norge.

Bogen får 9 sikre skydeskivepoint på min blog og 5 krimihjerter på Krimifan.dk.

Anne Holt
Vejrbidt
Modtryk, 2020
411 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Mikael Bergstrand: Ingemar Modigs morgengry

Alt muligt andet godt Posted on 16 Jun, 2020 16:28

Hvorfor denne pose svensk slik er med på billedet, og hvorfor der er placeret 3 skumbiler på bogen, må I læse i bogen.


Fra bogens bagside:
Hver morgen vågner Ingemar Modig gennemblødt af sved, lige før clockradioen går i gang. Hvis han ikke når at slå den fra, før alarmen lyder, vil nogen dø.

Angst og tvangstanker har overtaget Ingemar Modigs liv, men så møder han Dalia, en 11-årig pige fra Syrien, der er en fremragende fodboldspiller, og som nægter at tage nej for et nej. Sammen forsøger det umage par at bane en vej uden om kulturkløfter og grusomme minder.

Hvad de ikke ved er, at nogen i deres lille by lægger planer og har brug for en skandale.

Min anmeldelse:
Jeg har i fulde drag nydt forfatterens trilogi med svenske Göran og indiske Yogi! Seriens første bind hedder “Delhis smukkeste hænder”, og serien foregår både i Indien og Sverige. Der er i den serie en fantastisk stemning og nogle forunderlige personer, som det var en fornøjelse at følge. Derfor var også meget spændt på denne nyeste bog fra Bergstrand – og det var en mindst lige så fornøjelse at læse!

Personerne er nogle supergode bekendtskaber, og især hovedpersonen, Ingemar, bidrager både til underholdning, sympati og forståelse. Hans tilværelse er i kraft af diagnosen OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) i stigende grad styret af tvangstanker og faste ritualer samt angst og deraf følgende dårlige sociale kontakter med andre mennesker. Han lever et meget stille og isoleret liv efter skilsmissen fra sin kone, men han fascineres af de utrolige evner, indvandrerpigen Dalia har med en fodbold, og efterhånden opstår der en forståelse de to indbyrdes. Den alliance er der stort set ikke ikke nogen lokal accept af, og der udvikler sig nogle konflikter med flere vinkler og parter.

Så fortæller jeg ikke mere om handlingen. I skal selv læse bogen, der er en gribende beretning om, hvordan to meget forskellige personer kan knytte forbindelser, og samtidig er det et fantastisk godt beskrevet billede af de samfundsmekanismer, der træder i kraft, når noget så specielt forekommer. Den manglende forståelse for forskelligheder er bærende for den dramatiske udvikling.

Historien er fortalt med hjertet og med en sikker hånd, så læsningen bliver intens og givende. Det er ikke kun en varm feel-good-roman, for det er den også, men det er også en bog med perspektiver, mod og viden – og fortalt med herlig og tilpas humor!

Beskrivelserne af, hvordan tvangstanker styrer Ingemars liv, virker meget, meget overbevisende og stærke. Det får man så forklaringen på i bogens efterskrift, hvor Bergstrand kalder bogen sin hidtil mest personlige. Han har nemlig også OCD og ved alt om, hvordan det kan invalidere et menneske, men han har lært at leve med det. Det er der kommet en forunderlig og varm bog ud af. Læs den!

Ud over Bergstrands egen trilogi kommer jeg på grund af bogens grundtone til blandt flere andre at tænke på Fredrik Backmans bøger – især “En mand der hedder Ove” – og Rachel Joyce “Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd”.

Det bliver til 5 sikre og store stjerner!

Mikael Bergstrand
Ingemar Modigs morgengry
Modtryk, 2020
299 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Julie Hastrup: Vildskud

Krimi og spænding Posted on 13 Jun, 2020 12:15

Bind 8 i serien om drabsefterforskeren Rebekka Holm. Ud over at være grumt spændende som krimi er bogen også interessant som beskrivelse af sorg, hævntørst og selvtægt.

Fra bogens bagside:
Johanna Ejby har mistet sin lille datter på en ferie i Italien. Livet er splintret, hun kan ikke få stumperne til at hænge sammen og begynder derfor i en sorggruppe for mennesker med kompliceret sorg. En dag starter en ung kvinde i sorggruppen. Ud over sin voldsomme sorg rummer hun også en farlig hævntørst, en hævntørst, som langsomt breder sig i sorggruppen. For hvor langt vil man gå for at hævne den, men har miste?

Drabsefterforsker Rebekka Holm kæmper med at acceptere, at hendes svenske kæreste og kollega, Niclas, efter et drabsforsøg ikke længere er den Niclas, hun kendte. Og ingen kan garantere hende, at han nogensinde vil blive det. En dag bliver hun kontaktet af en barndomsven, hvis unge søn, Elias, har fået flere truende breve og anonyme telefonopkald – det samme har Rebekka. Er der mon en sammenhæng?

Den unge Elias forsvinder pludselig. Rebekka får atter flere tavse opkald, og i sorggruppen kulminerer hævntørsten intet inferno af ulykker – og drab.

Min anmeldelse:
Det er bind 8 i serien om drabsefterforskeren Rebekka Holm. Jeg har tidligere anmeldt bind 6 HER

Der har været massiv og dygtigt formidlet omtale af bogen i alle medier, og uden at have læst en eneste af de mange anmeldelser (af princip forsøger jeg at undgå at læse andre anmeldelser, inden jeg får skrevet min egen) lyder det til fra overskrifterne, at bogen får en flot modtagelse. Og det er fortjent! Mere om det lidt senere.

Sammen med 49 andre bloggere og anmeldere deltog jeg i forbindelse med udgivelsen i et spændende online møde med Julie Hastrup, der fortalte om sit arbejde med bogen.

Det var rigtigt interessant at høre, hvordan bogen var inspireret af et groft overfald, hendes egen søn havde været udsat for, og hvordan det havde fået hende til at skrive bogen baseret på frygten for at miste et barn  eller en anden nærtstående. Det var også interessant at høre, hvordan hun havde valgt de steder, bogen skulle foregå på. Begge dele og mere andet kan man se en serie korte film om på forlagets hjemmeside om bogen HER

Sorg er kommet på WHOs liste over anerkendte diagnoser, og i bogen fortælles om den farlige vej fra dyb sorg til rød vrede og videre fra hævntørst til selvtægt, og det gør Julie Hastrup på fornem vis med en serie fortælletekniske greb, som fungerer rigtigt godt og spændingsskabende. Samtidig bygges der flot op til den overraskende slutning – og videre til en minimorale til allersidst.

Bogen indledes ikke som de fleste krimier med en forbrydelse, men der bygges langsommere op med historier om, hvordan en gruppe mennesker ender i sorg efter dramatiske begivenheder. Mellem disse kapitler, som med tiden viser sig at have tæt forbindelse til sorggruppens medlemmer, følger vi i andre kapitler Rebecca Holm og hendes arbejde først med at få privatlivet og kærligheden til at fungere og siden sagerne med de dødsfald, der senere sker.

På den måde er der mange linjer i hele bogen, og da jeg læste den meget, meget hurtigt, var der et par detaljer, jeg ikke havde fanget. Det er der siden blevet rettet op på med god hjælp fra Julie Hastrup. Tak for det! Bogen er så spændende, at det er svært ikke at læse den hurtigt, og så kan detaljer desværre overses, og det er da ærgerligt. Men det hele hænger sammen og går op i en samlet enhed.

Ud over at være grumt spændende som krimihistorie, er bogen også interessant som beskrivelse af sorg, hævntørst og selvtægt. Det er vel følelser, de fleste har haft eller i det mindste har tænkt over, hvis en de elsker skulle blive udsat for en forbrydelse eller en ulykke. På den måde kan bogen også læses af folk, der ikke tror, at krimier er noget for dem og afviser dem pr. automatik.

Jeg giver gerne bogen 9 point på bloggens skydeskive og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Julie Hastrup
Vildskud
Politikens Forlag, 2020
414 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Susanne Staun: Kønslig omgang

Krimi og spænding Posted on 08 Jun, 2020 09:30

Bogen er 6. del i krimiserie om den herligt specielle og ustyrlige dr. Fanny Fiske. De øvrige titler er: Som arvesynden(1), Liebe (2), Mit smukke lig (3), Mine piger, (4) og Før jeg dør (5).

I denne omgang kommer Fanny Fiske ud i et veritabelt stormvejr og må være ekstra skarp for at undgå folkedomstolens hårde dom.

Fra bogens bagside:
Hun elsker mad, mænd og modetøj og er den bedste profileringsekspert i Europas Forenede Stater. Nu er hun tilbage i en thriller, der stiller skarpt på nutidens kønsopfattelser og #MeToo-bevægelsen.

Dr. Fanny Fiske, adfærdspsykolog med speciale i serieforbrydere, bliver stævnet af tidligere elskere for sexchikane og uagtsom voldtægt og må samtidig trække i arbejdstøjet, da en serie af voldtægter hærger lokalområdet. Kunsten at belægge sine ord med nutidens krævende omhu er langtfra dr. Fiskes stærke side, og en politisk sensitiv profilering i sagen skaffer hende nye fjender på halsen, skaber optøjer i gaderne og sætter politiet skakmat.

Min anmeldelse:
Susanne Stauns seneste roman “Velkommen til mit mareridt” var på alle måder en fantastisk god og gribende læseoplevelse. Ikke bare var det en mareridtsberetning om en enkelt mandlig psykopats behandling af sin tidligere partner og deres fælles barn. Det var en grum historie om forholdet mellem psykopater og deres ofre og et netværk, der støtter psykopaterne. Har I ikke læst den, så se at få det gjort. Læs min lektørudtalelse til bog under anmeldelser HER

Jeg har også nydt at læse Susanne Stauns små bøger med hendes kontante meldinger om sprog og især om folks upræcise og ukorrekte brug af ord og vendinger: “Fuck, en lækker røv : Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger” og “Kort & godt : Strambuks til skribent og skribente”. (Derfor må det i parentes bemærket også ærgre Susanne Staun, at der er flere småfejl i bogen selv efter korrekturen, men det er denne gang en mindre detalje i betragtning af bogens kvalitet.)

Denne bog er med fantastiske Fanny Fiske tilbage i topform og stadig med Susanne Staun i sproglig topform. Fanny Fiske arbejder fortsat i England som profileringsekspert af især serieforbrydere og kastes ud i en voldsom sag, hvor hendes faglighed er under anklage, og hvor det bliver rigtigt farligt for hende.

På det personlige plan har Fanny ofte besøg af sin virile 17-årlige rengøringsassistent Roger, og hun anklages for sexchikane af tidligere elever. Det første nyder hun, og det sidste benægter hun, for selv om hun indrømmer, at der har været mange sexforbindelser, kan hun ikke huske nogle af de anklagende.

På det faglige plan udløser en profilering i forbindelse med en stribe drugrapes/voldtægter i det lesbiske og transkønnede miljø massivt modstand fra folkene i netop dette miljø, og situationen kommer helt ud af kontrol.

Alle elementerne knytter an til en diskussion af bl.a. #meetoo, kønsopfattelse, og mediernes magt. Dertil kommer det, der under min læsning greb mig meget, nemlig selv små børns ønsker om at skifte køn. På alle de områder har Fanny Fiske markante synspunkter, og hun er ikke eftergivende overfor sine modstandere. Hun står fast selv i stormvejr!

Det er en både spændende krimi og en tankevækkende bog om køn og kønsopfattelse. At den så desuden er herligt sprogligt sprælsk gør selv læsningen til en fornøjelse.

Jeg hilser Fanny Fiske velkommen tilbage med en skål i hendes uundværlige Vecchia (italiensk brandy) og giver gerne bogen 9 skydeskivepoint på min blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Susanne Staun
Kønslig omgang
Gyldendal, 2020
306 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Next »