Bogen er 6. del i krimiserie om den herligt specielle og ustyrlige dr. Fanny Fiske. De øvrige titler er: Som arvesynden(1), Liebe (2), Mit smukke lig (3), Mine piger, (4) og Før jeg dør (5).
I denne omgang kommer Fanny Fiske ud i et veritabelt stormvejr og må være ekstra skarp for at undgå folkedomstolens hårde dom.
Fra bogens bagside:
Hun elsker mad, mænd og modetøj og er den bedste profileringsekspert i Europas Forenede Stater. Nu er hun tilbage i en thriller, der stiller skarpt på nutidens kønsopfattelser og #MeToo-bevægelsen.
Dr. Fanny Fiske, adfærdspsykolog med speciale i serieforbrydere, bliver stævnet af tidligere elskere for sexchikane og uagtsom voldtægt og må samtidig trække i arbejdstøjet, da en serie af voldtægter hærger lokalområdet. Kunsten at belægge sine ord med nutidens krævende omhu er langtfra dr. Fiskes stærke side, og en politisk sensitiv profilering i sagen skaffer hende nye fjender på halsen, skaber optøjer i gaderne og sætter politiet skakmat.
Min anmeldelse:
Susanne Stauns seneste roman “Velkommen til mit mareridt” var på alle måder en fantastisk god og gribende læseoplevelse. Ikke bare var det en mareridtsberetning om en enkelt mandlig psykopats behandling af sin tidligere partner og deres fælles barn. Det var en grum historie om forholdet mellem psykopater og deres ofre og et netværk, der støtter psykopaterne. Har I ikke læst den, så se at få det gjort. Læs min lektørudtalelse til bog under anmeldelser HER
Jeg har også nydt at læse Susanne Stauns små bøger med hendes kontante meldinger om sprog og især om folks upræcise og ukorrekte brug af ord og vendinger: “Fuck, en lækker røv : Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger” og “Kort & godt : Strambuks til skribent og skribente”. (Derfor må det i parentes bemærket også ærgre Susanne Staun, at der er flere småfejl i bogen selv efter korrekturen, men det er denne gang en mindre detalje i betragtning af bogens kvalitet.)
Denne bog er med fantastiske Fanny Fiske tilbage i topform og stadig med Susanne Staun i sproglig topform. Fanny Fiske arbejder fortsat i England som profileringsekspert af især serieforbrydere og kastes ud i en voldsom sag, hvor hendes faglighed er under anklage, og hvor det bliver rigtigt farligt for hende.
På det personlige plan har Fanny ofte besøg af sin virile 17-årlige rengøringsassistent Roger, og hun anklages for sexchikane af tidligere elever. Det første nyder hun, og det sidste benægter hun, for selv om hun indrømmer, at der har været mange sexforbindelser, kan hun ikke huske nogle af de anklagende.
På det faglige plan udløser en profilering i forbindelse med en stribe drugrapes/voldtægter i det lesbiske og transkønnede miljø massivt modstand fra folkene i netop dette miljø, og situationen kommer helt ud af kontrol.
Alle elementerne knytter an til en diskussion af bl.a. #meetoo, kønsopfattelse, og mediernes magt. Dertil kommer det, der under min læsning greb mig meget, nemlig selv små børns ønsker om at skifte køn. På alle de områder har Fanny Fiske markante synspunkter, og hun er ikke eftergivende overfor sine modstandere. Hun står fast selv i stormvejr!
Det er en både spændende krimi og en tankevækkende bog om køn og kønsopfattelse. At den så desuden er herligt sprogligt sprælsk gør selv læsningen til en fornøjelse.
Jeg hilser Fanny Fiske velkommen tilbage med en skål i hendes uundværlige Vecchia (italiensk brandy) og giver gerne bogen 9 skydeskivepoint på min blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk.
Susanne Staun
Kønslig omgang
Gyldendal, 2020
306 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.