Fra bogens bagside:
Storbyparret Micke og Bianca flytter med d’ers to børn til et idyllisk villakvarter uden for Lund, som tilsyneladende opfylder alle deres drømme om et roligt forstadsliv. Her kender alle hinanden, og man kan bevæge sig frit og sikkert gennem byen. Men efterhånden som de lærer deres naboer at kende, kommer der en følelsesfulde ubehag krybende. Hvad er den smukke eksmodel Jaquelines forhistorie? Og er det egentlig passende, at hendes trettenårige søn Fabian velvære venner med deres seksårige søn?
Da Bianca bliver påkørt ude foran deres hus, virker det umiddelbart som en ulykke. Men mens Bianca kæmper for sit liv på hospitalet, bliver både Micke og politiet i tvivl. Er der mon en anden og mere dyster forklaring?
Bloggertræf med forfatteren:
Det er forfatterens 2. bog på dansk, og da jeg havde deltaget i et bloggertræf med forfatteren om den første bog, “En helt normal familie”, meldte jeg mig straks til et online-træt med ham igen i forbindelse med denne nye bog. Medvirkende var selvfølgelig også, at jeg var ret vild med den første bog, som jeg har anmeldt her som både psykologisk drama og krimi: https://blog.drustrup.dk/?p=321
Online fortalte Mattias Edvardsson, at han selv boede i et område som bogens, og at han også inden flytningen dertil havde været lidt bange for naboer så tæt på, men ville give det en chance. Derfor fik bogen dette tema. Da bogen var færdig, afleverede han den til sine naboer uden at få ret mange kommentarer, men de er også gode naboer, sagde han. De holder sig for sig selv.
Han sagde, at mange lider af en irrationel – men forståelig – angst for alt ude i den store verden som f.eks. terror, mens han mente, det var farligere at gå udenfor sin egen dør.
Min anmeldelse:
Det er grundlæggende en bog om almindelige mennesker i et almindeligt kvarter, eller rettere måske endda mere idyllisk end de fleste kvarterer. Den rene Astrid Lindgren-idyl helt ned til gadenavnene. Sådan ser det ud på overfladen.
Men alle beboerne har hemmeligheder, bestemte holdninger, skjulte dagsordener, problemer, angst eller andet forstyrrende, og der udøves fysisk og psykisk vold. Det skaber baggrunden for et familiedrama med synsvinkler mellem flere familier, hvilket giver gode perspektiver på alle begivenheder.
Fortælleteknisk formidles forløbet i 2 spor. Kronologisk veksles der mellem begivenheder hhv. før og efter, at Bianca køres ned. Det lyder som en svær opgave at holde styr på, men det fungerer rigtigt godt!
Ligesom i “En helt normal familie” har forfatteren så meget styr på psykologien og gode evner som historiefortæller, at det er en intens oplevelse af følge udviklingen af selve handlingen, men i endnu højere grad af spillet personerne indbyrdes
Ikke en egentlig krimi, men en psykologisk meget spændende historie om sociale relationer mellem mennesker. Samtidig rejser den spørgsmål om nødvendigheden af det voldsomt stigende antal diagnoser, der gives til især børn og unge.
Som ikke-krimi får bogen helt sikkert mine maksimale 5 stjerner, og som bog med krimielementer giver jeg bogen 9 sikre skydeskivepoint og 5 krimihjerter på krimifan.dk.
Mattias Edvardsson
Gode naboer
People’s Press, 2020
370 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.