Fra bogens bagside:
Den tidligere akademiker og buschauffør Albin Runge skriver i sine optegnelser fra 2012-2013, at han har fuld forståelse for, at han bliver truet på livet, men de bizarre trusler fører efterhånden til, at politiet i Kymlinge bliver koblet på sagen.
Efteråret 2018 tilbringer kommissærerne Gunnar Barbarotti og Eva Backman af forskellige årsager på det nordlige Gotland, og sagen med den sørgmodige Runge bliver atter aktuel. Noget gik tilsyneladende galt i efterforskningen i 2013. Rigtig galt. Eller?
Min anmeldelse:
Jeg har læst rigtigt mange af Håkon Nessers bøger og har også anmeldt to af dem som blogger. Det drejer sig om “Halvmorderen” anmeldt HER – og “De venstrehåndedes forening” anmeldt HER.
Hver gang jeg har læst en bog af Håkan Nesser har jeg nydt at læse bogen både på grund af den gode historie, og fordi de alle har været så ualmindeligt godt skrevet. Desuden har de været med passende sidetal, da teksten er skåret så præcist til, at Nesser undgår de alt for ofte alt for lange historier. Sådan er det også med denne usædvanlige krimihistorie. Bøger må meget gerne “kun” være krimier i traditionel forstand. Den slags bøger læser jeg gerne. Men når en krimi indeholder flere lag og sidehandlinger, der strækker ud over krimigenrens mest almindelige grænser, så bliver min oplevelse af bogen næsten altid endnu bedre. Her er Nesser en mester i at fortælle en kriminelt god historie, samtidig med at han helt uden at miste fokus på handlingens dramatik kommer længere ud i f.eks. moralske eller filosofiske overvejelser, og som supplerer krimisporet markant.
Bogen er den forunderlige historie om den tidligere lidt mislykkede akademiker, der ender som buschauffør, hvor han i 2007 forulykker med en bus, så 16 elever og 1 voksen omkommer. I 2012-2013 begynder han at få trusselsbreve, og kort efter slutter denne del af historien ret dramatisk.
Bogen er den 6. i serien om kommissæren Gunnar Barbarotti, der i nogle efterårsmåneder i 2018 har isoleret sig på Øland sammen med sin kollega og kæreste Eva Backman. Hvad der sker videre, og hvordan det hele hænger sammen, vil det ikke være fair at afsløre her.
Sporet fra bogens allerførste sider viser sig at være helt logisk, og det gør resten af bogens handling også, men hvordan og med hvilken ende på historien gætter I aldrig. Det gjorde jeg ikke før til allerallersidst.
Med klip mellem forhistorien samt begivenhederne i 2012-2013 samt 2018 styrer mesteren Håkan Nesser med sikker hånd fortællingens forløb og sammenhænge frem til den overraskende slutning.
Om Barbarotti og Backman fortsætter i politiet eller pensionerer sig og etablerer Fårôsund Detektivbureau er ligegyldigt for mig – bare Nesser bliver ved med at skrive om dem.
På alle måder et sikkert pletskud til 10 point!
Håkan Nesser
Den sørgmodige buschauffør fra Alster
Modtryk, 2020
328 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.