En dejligt anderledes historie om et voldsomt overfald på en ung kvinde og opklaringen af sagen. Det hele fortælles intenst og velskrevet i korte kapitler fra alle personernes synsvinkler. Anden og selvstændige del af en serie med Marc Abildgaard som gennemgående politimand.
Fra bogens bagside:
Da nat bliver til morgen i København, findes 24-årlige Clara efterladt i en blodpøl på toilettet på en natklub. Hun har voldsomme hovedskader og svæver i livsfare. Hvordan er en festlig sommeraften i byen endt så brutalt?
Politiassistent Marc Abildgaard indser hurtigt, at forbrydelsen mod Clara er begået med på målrettet et had, at hun næppe er et tilfældigt offer.
Mens Clara kæmper for sit liv på Rigshospitalet, kæmper personerne i hendes omgangskreds for at redde sig selv. Hver især gemmer de på en pinefuld historie. Selv offeret Clara vogter over en hemmelighed.
Min anmeldelse:
På et online møde mellem forfatter, redaktør og en gruppe bloggere, dagen før bogen udkom, fik vi en fin introduktion til bogen, og jeg var ret enig i både forfatters og forlags karakteristik af bogen som en anderledes og atypisk krimi. Forlaget har ganske vist på forsiden givet bogen betegnelsen ”spændingsroman”, og begge dele er OK. Det er også en psykologisk spændingsroman og politiroman.
Historien om det voldsomme overfald og voldtægten af Clara samt opklaringen af sagen fortælles i korte kapitler med skiftende hovedpersoner. Det er Claras familie samt den gruppe jævnaldrende venner og bekendte, der omgiver hende, og så enkelte andre. På denne interessante måde kommer man som læser ind i hele forløbet og baggrunden fra meget forskellige synsvinkler, og der er således ikke nogen egentlig hovedperson. Det er sagen med overfaldet, der er bogens centrale omdrejningspunkt. Undervejs viser det sig, at alle hovedpersonerne har personlige hemmeligheder og problemer, og de afsløres langsom, men sikkert, og alle spiller en rolle, efterhånden som handlingen skrider frem.
Det er også ret specielt for en krimi, at der ikke sker mord, men især at ingen af personerne er 100 % usympatiske – heller ikke gerningspersonen, og Anne Mette Kirk fortalte da også på bloggermødet, at hun følte omsorg for dem alle.
En vigtig del af sagen er selvfølgelig opklaringen af overfaldet, så selve politiarbejdet står meget stærkt i historien. Den centrale efterforsker, Marc Abildgaard, er også anderledes end de fleste politifolk i krimier, selv om han også rummer kendte elementer som en indædt stædighed og selvstændighed i forhold til sin chef, der ikke altid er enig i Marcs prioriteringer.
Det er en intens læseoplevelse at fordybe sig i bogens historie. Dels er den godt skrevet, og dels gør opbygningen med korte kapitler med de skiftende synsvinkler det svært at lægge bogen fra sig, og det er godt for en krimi/spændingsroman.
Første bind i serien, hvor politimanden Marc Abildgaard er gennemgående på ordensmagtens side, hedder “Knust”. Den kom i 2020, og efter at have læst “Låst” tror jeg, den skal på min læseliste! Anne Mette Kirk er godt i gang med bind 3, som har arbejdstitlen “Blæst” og bringer Marc Abildgaard hjem til Skive, der i øvrigt også er forfatterens fødeby.
Bogen får 9 skydeskivepoint her og 5 krimihjerter på Krimifan.dk.
Anne Mette Kirk
Låst
People’s Press, 2021
347 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.