Fra bogens bagside:
Det er sommer, og alt ånder fred og idyl i den fynske landsby Tommerup. Charlotte, en yngre mor til to små børn, er på vej fra morgenmotion i hallen til sit arbejde på den lokale folkeskole, da hun forsvinder sporløst på den korte strækning.

Da Charlottes mand senere på dagen møder desperat op hos politiet i Odense, modtager vicepolitiinspektør Liam Stark og politikommissær Dea Torp anmeldelsen, men venter med at sætte en eftersøgning omgang, da Charlotte kun har været savnet få timer.

Næste morgen er hun imidlertid stadig ikke dukket op, og det står snart klart, at der kan være tale om en forbrydelse.

De følgende dage vokser sagen til et omfang, hvor det meste af Fyn er involveret, og folk gemmer sig inden døre af frygt for at blive den næste, der forsvinder.

En intens kamp mod tiden udspiller sig for Liam og Dea, som må se sig fanget i et spil, hvor mennesker dør en pinefuld død, uden politiet kan andet end at se magtesløst til.

Min anmeldelse:
Foromtalen af både det specielle samarbejde mellem to kendte forfattere og selve resultatet har været omfattende, så jeg var spændt på at læse bogen.

Hvilken krimitype, man som læser foretrækker, er et spørgsmål om smag og behag, ud over at de selvfølgelig skal være spændende, og at plottet skal hænge overbevisende sammen. 

Jeg foretrækker dertil de mere finurlige, hvor der gerne må dukke noget for genren nyt op, hvor jeg kan lære lidt gennem bogens handling eller miljø, hvor hovedpersonerne har interessante dimensioner, og hvor et strejf af humor ikke gør noget. 

Derimod er jeg ikke så begejstret for bestialske seriemordere, hvor voldsomme og blodige begivenheder udpensles på overmåde barsk og detaljeret vis, og hvor en morder med en efter egen opfattelse retfærdig sag eller formål udøver sin gerning og samtidig sætter opklaringspersonalets liv på spil. Dem har jeg læst (for) mange af.

Så er præmisserne for min anmeldelse lagt åbent frem, og det står frit for at andre at vurdere bogen på deres egne. 

Kort fortalt er det en rigtigt spændende og meget, meget grum historie, som jeg læste meget hurtigt, fordi den fængede. Den elementære spændingsopbygning gik for mig især på at finde ud af, hvordan det ville ende med de stakkels ofre. Det var samtidig dog en bog, der for mig indholdt for mange kendte krimielementer, til at jeg for alvor synes om bogen. At den samtidig langt overskred min tærskel for nødvendige grusomheder, gjorde det ikke bedre.

Bogen foregår på den ene forfatters hjemmebane. Mads Peder Nordbo bor i Tommerup på Fyn, og hvis livet i og omkring den lille by er som i bogen, kan det ikke altid være et rart sted at bo. Der er nemlig masser af lokalkolorit i bogen, så gu’ vee’ hvordan bogen modtages på Fyn.

Det er svært ikke at afsløre for meget, hvis jeg refererer mere af handlingen, end bagsideteksten gør. Den fortæller noget, men jeg afslører vist ikke for meget ved at sige, at der især er fokus på religiøs fanatisme i kombination med hævn og årsager til hævnønsket, men det afklares undervejs, hvordan det hele hænger sammen. (Dog havde jeg tidligt regnet ud, hvem gerningsmanden var blandt de mange folk i Tommerup).

Selv om bogen både er velskrevet og spændende, så bliver det ikke til et pletskud pga. de svagheder, jeg tidligere beskrev. Det bliver til 8 skydeskivepoint her på bloggen og 4 krimihjerter på Krimifan.dk

Sara Blædel og Mads Peder Nordbo
Opløst
Politikens Forlag, 2021
329 sider

PS: Forfatterne har meldt ud, at de arbejder på en fortsættelse.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.