Bogen kom fint indpakket med en speciel kop, en dåse te og nogle opskrifter,
som jeg ikke er helt tryg ved🙂

Fra bogens bagside:
En kold februarnat i 1791 venter Nella i sit skjulte apotek i en mørk Londongyde på sin seneste kunde. Nella var engang en respekteret helbreder, men bruger nu sine evner på at sælge velcamouflerede gifte til desperate kvinder, der er villige til at begå mord for at slippe af med mændene i deres liv. Da hendes nye kunde viser sig at være en fremmelig 12-årig ved navn Eliza Fanning, sætter et uventet venskab gang i en serie af begivenheder, der bringer Nellas verden i fare og truer med at afsløre de mange kvinder, hvis navne står opført i hendes protokol.

I nutidens London møder vi Caroline Parcewell, som engang drømte om at kunne leve af sin interesse for historie. På grund af sin mands utroskab er hun nu alene og ulykkelig på den rejse, som skulle have været en fejring af deres 10-års bryllupsdag. Da hun finder en gammel apotekerflaske ved Themsen, viser det sig, at hun har fundet en forbindelse til de uopklarede ’apotekermord’, som hærgede London for over to århundreder siden. Da Caroline graver dybere, tager historien en chokerende drejning – og ikke alle overlever.

Min anmeldelse:
Krimier med historisk indhold og placeret i andre tidsperioder samt med et oplysende indhold har altid fascineret mig. Nogle få eksempler er Martins Jensens serie om Eske Little fra den danske middelalder, Lindsey Davis’ serie om Didius Falco fra det gamle romerrige og Lene Kaaberbøls serie fra sidst i 1800-tallet om Madeleine Karno. Især den sidste kan sammen med Ambrose Parrys serie fra 1840’ernes Edinburgh sammenlignes med denne bog, idet sundhedsvæsen og medicin er centralt i dem alle. 

Men der er også forskelle. Mens tidsbilledet, krimielementet og det sundhedsmæssige står stærkt i bøgerne af både Kaaberbøl og Parry, er Penners bog i lige så høj grad en feeel-good-roman som en krimi. Samtidig er tidsbilledet af 1790’ernes London ikke helt så tydeligt, og det sundhedsfaglige er, som det beskrives på bagsiden, en apotekers tilbud om gifte til kvinder, som skal skaffe umulige mænd af vejen. 

Det er dog stadig en spændende og interessant bog, hvor historien fortælles i skiftende kapitler, hvor man kronologisk både følger apotekerens service frem mod det tidspunkt, hvor hun nødvendigvis stopper, og samtidig følger det nutidige spor, hvor Caroline både gør op med sin utro mand, opklarer gåden om apotekerens gerninger og skaber sig en ny fremtid.

Især elementet med historien om apotekerens sympatiske indsats for at gøre livet tåleligt for kvinder i alle samfundslag fangede mig. Det var den mest interessante del af historien sammen med selve processen i det nutidige opklaringsarbejde, mens opgøret med ægtemanden og sporskiftet i nutiden ikke var så interessant for mig som krimilæser.

Alt i alt en underholdende og OK spændende bog til 8 skydeskivepoint på min blog og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Sarah Penner
Giftmagersken
HarperCollins, 2021
364 sider

PS:
Da jeg var ved at skrive anmeldelsen, dukkede denne artikel op. Den er et bevis på, at det er muligt ved lavvande at finde ting på bunden af Themsen, sådan som bogens nutidige hovedperson gør. Den disciplin hedder mudlarking. Læs artiklen HER

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.