Fra bogens bagside:
Den organiserede kriminalitet breder sig i Göteborg, og forskellige kriminelle bander kæmper om overherredømmet. 

Louise Olsen, efterforsker ved Afdelingen for Særlig Kriminalitet, er hovedvidne i en kommende, vigtig retssag og befinder sig dermed midt i orkanens øje. Hvem kan hun egentlig stole på?

Samtidig er der noget helt alvorligt galt med den seneste sag, som hendes mand, sikkerhedseksperten Max, har påtaget sig.

Louise og Max indser, at de må tage kampen op. Men for at opnå det, de har sat sig for, har de brug for penge. Rigtig mange penge.

Min anmeldelse:
Det er første bind i den nye serie “Agenturet” af en forfatter, jeg aldrig har læst noget af før, og som endda har fået udgivet 2 andre serier på dansk. Den ene serie er dog kun kommet som e-bog.

Baggrunden er meget aktuel og dramatisk. Handlingen udspiller sig i et Sverige, hvor den rå bandekriminalitet såvel i bogen som i virkeligheden har sat sit voldsomt voldelige præg på samfundet, og hvor politiet ikke har formået at bremse udviklingen. 

Bogens ene hovedperson ender midt i bandernes voldelige opgør, og hendes makker bliver dræbt. Det bliver en del af en større efterforskning, som viser sig at være tæt forbundet med en henvendelse til Louises mands højteknologiske sikkerhedsfirma, og så tager handlingen for alvor fart med flere drab og eksplosioner. 

Det er især politiets efterforskning, der følges, og den kompliceres af en intern muldvarp, som står i ledtog med banderne. Muldvarpen afsløres af Louise og Max sidst i bogen, men kan fortsætte sine ugerninger, da det undervejs er lykkedes at få Louise og Max sat under seriøse anklager, og de må flygte. 

Så vil jeg ikke afsløre mere som f.eks. hvor serietitlen Agenturet kommer fra. Jeg vil kun beklage, at bogens oprindelige udgangspunkt med bandekriminalitet og samfundproblemerne i Sverige fortaber sig i en mindre realistisk teknologisk retning, hvor især Max’ ekstraordinære evner med computere viser sig. Her mister bogen for mig fokus og bliver mindre interessant. Dertil kommer en sidehandling om parrets ufrivillige barnløshed og behandling herfor. Den har vist kun til formål af tilføre lidt privatliv og ganske lidt sex. 

Vel er bogen elementært spændende, men da den mistede fokus, tabte jeg også i nogen grad interessen, så det bliver kun til 6 skydeskivepoint.

Bind 2 i serien, “To sider af samme sag”, er lige udkommet, og jeg kan ikke lige afgøre, om jeg vil læse den. Sker det, så er det for at finde ud af, hvordan sagerne udvikler sig, og om den bliver mere realistisk, interessant og spændende.

Christina Larsson
En livsafgørende beslutning
Cicero / Gyldendal, 2024 
303 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.