Fra bogens bagside:
På Aruba i 1970’erne får den hjemløse Alvarito ved et tilfælde mulighed for at kæmpe sig op fra slummen og blive den kriminelle underverdens absolutte overhoved. Da drømmen om magt og rigdom bliver virkelighed, indser han, at ikke alt kan købes for penge.

I nutidens Silkeborg smuldrer livet mellem fingrene på den midaldrende Thomas. Teenagedatteren vender ham ryggen, konen vil skilles, moren dør og broren får besked om en alvorlig genetisk sygdom. Eneste lyspunkt er droneflyvningerne med vennen, Jens.

En dag finder Thomas ud af, at han ikke er den, han tror, og at svarene skal findes på Aruba. Sammen med Jens og den charmerende Charlotte, som han har mødt midt i kaos, rejser han til Caribien, men snart viser det sig, at hele historien stikker langt dybere, end han kan forestille sig.

Min anmeldelse:
Jeg har anmeldt 5 af de bøger, Claus Lohman har skrevet alene, samt 2 han har skrevet sammen med sin kone Heidi Lohman – senest “Eftermælet” her: https://blog.drustrup.dk/?p=2200. Jeg har også interviewet forfatterparret på Krimimessen, så jeg kender forfatterskabet godt og har ofte nydt fortælletalentet og den måde, videnskabelige temaer som regel indgår i plottet på. Derfor var jeg spændt på, hvad Claus Lohman havde fundet på i denne bog, hvor han igen er eneforfatter.

Handlingen har sit udgangspunkt og foregår delvist på den caribiske ø Aruba, fordi en af Claus Lohmans kollegaer kommer derfra og har bidraget med oplysninger om øens historie og kultur. 

Hovedhandlingen fremgår af bagsideteksten, og den fortælles i skiftende afsnit fra hhv. Aruba i 1970’erne og nutidens Danmark frem til den dramatiske afslutning på Aruba med et lokalt efterspil i Silkeborg. Altså en klassisk opbygning hvor fortidens begivenheder viser sig at have stor betydning for nutidens, men med en usædvanlig lokation. 

Det er svært at fortælle ret meget om handlingen uden at afsløre for meget, så I må nøjes med bagsidens oplysninger. Med eksempler på det, jeg finder problematisk i bogen, ville jeg afsløre plottet, og det vil være ærgerligt for dem, der vil læse bogen.

Det er en interessant historie med mange elementer og overraskende skift undervejs, men jeg er slet ikke overbevist om det logiske i handlingen lige fra selve grundlaget for plottet, over den måde det hele opklares på og til slutningen. Jeg synes, der er for mange usandsynligheder og for konstruerede begivenheder til, at jeg for alvor finder bogen god. Det er på ingen måde den bedste fra forfatteren. 

Det bliver til 6 flinke skydeskivepoint, fordi bogen trods alt rummer noget spænding.

Claus Lohman
Adskilt
Superlux, 2024 
264 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.