Fra bogens bagside:
I det sydlige Kalahariområde i Botswana – et tørt landskab fyldt med legender om forsvundne byer, skjult rigdom og ældgamle guder – bliver en parkbetjent fundet i en udtørret slugt med et dødeligt sår i hovedet. Tre buskmænd står rundt om den hårdt sårede mand. Men er de hans mordere, eller er de der for at hjælpe?

Detektiv David “ Kubu” Bengu er på sagen, en efterforskning, som hans gamle ven Khumanego påstår er motiveret af racistisk antagonisme fra det lokale politi. Men da der sker endnu et mærkeligt mord og så et tredje, der ser ud til at pege på den nomadiske stamme, må den frygtløse Kubu tage dybt ind i Kalahari for at finde sandheden. Det, han opdager der, udfordrer al hans formåen som efterforsker…og hans evne til at holde sig i live.

Min anmeldelse:
Jeg læste den første bog i serien om Kubu “Mordet i Kalahari” – anmeldt her: https://blog.drustrup.dk/?p=1794, dels fordi det var en bog, som foregik i et af de lande, der står højt oppe på listen over lande, jeg meget gerne vil opleve, og dels fordi det var bind 1 i en serie, og jeg var nysgerrig efter at finde ud af, hvad den kunne bidrage med. Og jeg blev både godt underholdt og fik min rejselyst udbygget. Derfor glædede det mig meget, at forlaget fortsatte udgivelsen af serien.

Det er igen blevet til en spændende krimi fra et usædvanligt miljø, og hvor der samtidig med sagerne om mordene fortælles om flere sider af samfundet i Botswana og nabolandene. Det er bl.a. den racistiske behandling af det oprindelige folk, buskmændene / khoisanfolket, deres kultur og liv i det barske naturmiljø samt kampen om naturressourcerne i form af mineraler og metaller. 

Det er en fascinerende blanding af krimi og indblik i et geografisk område og en rigtigt interessant kultur, og så er detektiv Kubu en både klassisk og helt speciel hovedperson, som jeg meget gerne vil læse endnu mere om. Der er indtil nu udkommet 8 bøger i serien, og denne bog er del 3 i serien. Det undrer mig, at forlaget er sprunget over “A Deadly Trade”, selv om jeg i “Knælerens død” ikke har fundet referencer til den. Forlaget er tilgivet, hvis den oversættes senere – sammen med de andre i serien samt meget gerne også den kogebog, de har udgivet med Kubus yndlingsretter.

Jeg giver bogen 1 point mere end seriens første del = 9 skydeskivepoint.

Michael Stanley
Knælerens død
Superlux, 2024
402 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS: Forfatternavnet er et pseudonym for de samarbejdende Michael Sears og Stanley Trollip, der begge er pensionerede akademikere fra Sydafrika.