Fra bogens bagside:
Et nøgent, mishandlet kvindelig fiskes op ved en sluse. Hun er blevet myrdet, udsat for grov vold, er omkring 28 år og har et modermærke på venstre lår. Det er alt, hvad Martin Beck og hans kolleger har at gå efter i efterforskningen af den døde kvindes identitet og hendes drabsmand.

Første bog i 10-binds serien “Roman om en forbrydelse”.

Min anmeldelse:
Jeg læste bogen, da den først i 1970’erne udkom i Gyldendals Bogklub, hvor hele serien (som jeg husker det) kom fordelt over 4 pakker/måneder, så jeg læste hele serien. Jeg ventede endda længselsfuldt på næste måneds bogpakke for at finde ud af, hvordan historien udviklede sig, hvordan det gik med personerne, og hvor forfatterne førte os læsere hen.

Det var en rigtig god serie! Og med årene har jeg som bibliotekar og læser af (blandt andet) krimier oplevet, hvordan den serie har inspireret mange forfattere, og hvordan den fuldt fortjent har været stilskabende og et ikon i genren.

Godt 40 år efter den første del blev udgivet, blev de alle genudgivet i nyoversat udgave og med forord af skiftende krimiforfattere. Som lektør for Dansk Bibliotekscenter fik jeg bind 1 og 2 til anmeldelse og her er et uddrag af min anmeldelse dengang:

Denne banebrydende serie fra forældrene til de nordiske krimiserier vil stadig fange alle krimilæsere, der vil have stor fornøjelse af bøgerne i denne klassiske serie

Selve krimiplottet er af den mere banale art om det mord på en turist ombord på en båd undervejs i de svenske kanaler og søer. Det er første introduktion til Martin Beck og hans folk, og selv om hvert bind både er spændende og godt skrevet, har bøgerne deres største styrke som samlet serie. Martin Beck som hovedperson er her ved at træde i karakter, og han fortsætter med at udvikle sig i seriens næste bind ligesom det svenske samfund, der er central aktør i bøgerne

Alle bind er genudgivet i nyt udstyr og oversættelse. Begge dele opdaterer bøgerne til nutidig smag. Især sproget har med den nye oversætters stil fået et mere moderne snit, som heldigvis er foretaget med respekt for serien, uden at ændre de præcise tidsbilleder og stemninger.

Nye læsere vil helt sikkert også sætte pris på hele serien, mens tidligere læsere med fornøjelse vil genlæse disse nyere klassikere. Det var godt, de blev genudgivet.

Dette bind 1 har forord af Henning Mankell – forfatteren bag bøgerne med Kurt Wallander, der ligesom serien med Beck er blevet filmatiseret og også har affødt flere film med de samme hovedpersoner.

Det var denne nye udgave, vi læste i læsegruppen “Sure Gamle Mænd”, og der var delte meninger om den. Et par stykker fandt bogen for langsom og kedelig, og andre læste næsten aldrig krimier og var ikke blevet fanget af bogen, mens halvdelen af gruppen syntes, det havde været interessant og spændende at læse bogen.

Jeg hørte til den sidste halvdel, og havde bl.a. noteret mig, at bogen var på betydeligt færre sider end krimier i dag. Det var en langsom fortælling i kraft af de mange detaljer i den langstrakte efterforskning og det grundige politiarbejde. Men det var aldrig kedeligt. 

Som jeg husker serien, så sker der en markant udvikling i serien. Mens denne første del var mere traditionel, men dog med nye elementer som f.eks. ved at inddrage politifolkenes privatliv, så bliver der undervejs en skarpere og stigende kritisk holdning til det svenske samfund i de næste bøger frem mod bind 10 “Terroristerne”. 

Læst i dag har bogen ikke helt samme fascinationskraft, som jeg husker, den havde, da jeg læste den første gang. Men jeg blev stadig fanget af bogen og kan rigtigt godt forestille mig at læse flere af seriens bind! 

Vurderet i dag godt næsten 60 år (!) efter udgivelsen og (måske uretfærdigt) sammenlignet med nutidige krimier bliver det til 7 skydeskivepoint fra mig til denne bog. Men serien som helhed skal have 10 som et rent pletskud alene pga. seriens betydning for kriminallitteraturen. 

Maj Sjöwall og Per Wahlöö
Roseanna
Modtryk, 2007
(Originaludgave 1965)
232 sider

Bogen er fundet i min bogreol.