Forlagets beskrivelse:
Liv Jensen. 29 år, 162 centimeter høj, født i Rødovre.

Efterforsker Liv Jensen er i vildrede. Ubehagelige omstændigheder tvinger hende til at sige sit job op hos Aalborg politi og rejse retur til barndomshjemmet. Heldigvis finder hun hurtigt et lejemål i kælderen i et hus på Vesterbro hos den pensionerede rammemager, Jan Leon, og hans voksne datter, Hannah. To mennesker, som deler en stor sorg.

Liv drømmer om en stilling ved Drabsafdelingen i hovedstaden, men må indtil videre tage til takke med arbejdet som privatdetektiv – og så den cold case, hun får af sin ven og mentor, Petter Bohm fra Københavns Politi. Sagen handler om en kulturjournalist, der blev kvalt for tre år siden, gerningsmanden er aldrig fundet. Måske kan Liv opklare den sag, slette minderne fra Aalborg og vende tilbage til politiet igen?

Sagen tvinger Liv til at genbesøge fortiden, rejse til den jyske vestkyst og ind i et af de mørkeste kapitler i danmarkshistorien. Det hele hænger sammen. Alle flygter fra noget, og ingen kan vide sig sikker. Heller ikke Liv.

Min anmeldelse:
Bogen er inspireret af forfatterens jødiske familiebaggrund med Leon med datteren Hannah og sønnen Daniel og deres familiehistorie som eksponenter. Den er også inspireret af forfatterens iranske svoger og hans historie – i bogen i skikkelse af mekanikeren Nima.

Da Liv flygter fra sit job som politiefterforsker i Aalborg og lejer en kælderlejlighed hos Leon og Hannah på Vesterbro, hvor også har værksted, krydser nogle spor sig, og andre lægges ud. Daniel var i fængsel dømt for mord på sin kone, men har begået selvmord, og søsteren og faderen er usikre på, om han er uskyldig i forbrydelsen.

En veteranbil repareres på Nimas værksted, et mord mere sætter gang i sagerne, og nogle mystiske optegnelser opdages på væggen i Daniels celle, mens Liv samtidig drager til Thy for at bore i sagen om den dræbte journalist…. Og så vil det være synd for kommende læsere at afsløre mere af selve handlingen, der bliver dramatisk og med personlige problemer for flere af aktørerne, der er nogle interessante personer at følge.

Historien fortælles grundigt og roligt fremadskridende med tilbageblik til begivenheder i 1943 i Leons og Hannahs jødiske familie, med mellemliggende korte tekster fra Daniels optegnelser, der er bibelsk inspirerede.

Fortælleformen gør det muligt som læser både at følge med i de nutidige efterforskninger og selv at gætte med på forhistoriens betydning og gådernes opklaring. Kort sagt en klassisk og velskrevet krimi med parallelle dele, som (måske – det må I selv finde ud af) viser sig alligevel at mødes.

Bogen får af mig 8 krimiskydeskivepoint her og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

PS: Fortsættelsen, som hedder  “De hvide nætter”, udkommer i oktober 2023.

Katrine Engberg
Det brændende blad
Alpha, 2022
350 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.