Bogen er gæsteanmeldt af Palle Thomsen. Se mere om ham nederst i anmeldelsen.

Fra bogens bagside:
1927. Otto Himmelstrup, leder af politiets nye Rejseafdeling, er under pres fra alle sider, fordi hans hold endnu ikke har opklaret en eneste sag. Samtidig plages Danmarks yderste vestkyst af en række påsatte brande, og da flammerne når et sommerhus, som tilhører Esbjergs borgmester, tilkaldes Himmelstrup. Vidner har hørt skrig fra det brændende hus, men det lokale politi finder intet i asken.

Himmelstrup ankommer til den fremadstormende købstad med to af landets dygtigste detektiver. Deres jagt på, hvad der viser sig at være en særdeles udspekuleret og kynisk morder, hæmmes af det komplekse net af intriger, der binder byens elite sammen, og som trækker tråde tilbage til første verdenskrig.

Sagen eskalerer, da en lystbåd driver i land med sønnen til en af byens spidser korsfæstet til masten. Rejseholdets særlige evner og banebrydende metoder bliver for alvor sat på prøve, mens efterforskernes egne grænser og moral langsomt skrider.

Palle Thomsens anmeldelse:
En historisk person sat ind i en krimi – det er tit et hit, også i denne krimi. Den legendariske leder af Rigspolitiets Rejsehold, Otto Himmelstrup, er hovedpersonen i denne velskrevne krimi, der er bind et i en planlagt serie. Det er forfatterens første krimi, og det tegner virkeligt godt.

Den foregår mest i Esbjerg og omegn i 1927- forfatteren er i øvrigt født i Esbjerg. Rejseholdet er i sin startfase og skal bevise sin værdi for samfundet. Himmelstrup var en karismatisk person og populær i befolkningen, hvor han især blev kendt for sin opklaring af mordet på Kaj Munk. Krimien er godt sat sammen, skrevet i et dejligt sprog og med korte kapitler. Forfatteren er god til at beskrive politiarbejdet i 1927 og samfundsforholdene i øvrigt. 

Fortællingen bliver dog lidt forceret i slutningen, som om forfatteren har tænkt: Nej, jeg må hellere se at få den gjort færdig, inden den bliver for lang. Normalt plejer jeg at blive irriteret over laaange krimier, men her måtte forfatteren godt have føjet 40-50 sider til.

Men alt i alt en flot krimidebut til 9 ud af 10 mulige point, og det svarer til 5 krimihjerter på krimifan.dk 

Jacob Jonia
Den yderste grænse
People’s, 2023
485 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.