Fra bogens bagside:
Brødrene Roy og Carl Opgard har for så vidt haft succes i livet. Så meget succes, som man nu kan have i en lille by som Os. Carl er direktør for byens flotte spahotel, mens Roy driver benzintanken og har en plan klar til en forlystelsespark med en gigantisk rutsjebane. Men da det ser ud til, at den nye hovedvej vil blive anlagt for langt væk fra Os, må noget gøres, selv om det kræver beskidte metoder. Heldigvis har brødrene en vis erfaring med det.

“Kongen af Os” tager os med til en bygd i krise og fortæller historien om to brødre, der er i fare for at miste alt, hvad de har kæmpet for.

Min anmeldelse:
På bogens bagside står der, at det er en selvstændig fortsættelse af “Kongeriget”, som jeg har anmeldt her: https://blog.drustrup.dk/?p=806. MEN det vil være rigtigt ærgerligt ikke at læse dem begge to – og det skal være i den rigtige rækkefølge! 

Det vil også være rigtigt ærgerligt at afskrive bogen, bare fordi det ikke er en Harry Hole-bog! Det jeg skrev i min anmeldelse af “Kongeriget” passer også på denne fortsættelse: Den er endnu et mesterligt eksempel på Jo Nesbøs evne til at fortælle en god historie, hvor handling, personer, stemninger og sprog går op i en højere enhed!

De to brødre fortsætter både samarbejdet og den indbyrdes konkurrence fra den første bog, og alle midler tages i brug. I samarbejdet er det opgaven både at bevare familiens kontrol over udviklingen i bygden Os samt deres besiddelser og at sikre hemmelighederne bag deres mange voldelige og morderiske handlinger gennem tiden. Konkurrencen mellem brødrene går ud på at sikre sig titlen som Kongen af Os. Det er nådesløs konkurrence, men hvem eller om der kåres en konge, må I selv læse jer til. 

Det er en dramatisk historie om livet i en lille norsk bygd, hvor baggrunden grundlæggende er sandsynlig, men hvor virkemidlerne fra forfatterens side er skærpet en del i forhold til det helt realistiske. Når historien fortælles gennem så mange interessante personer og med så meget grov humor og vold og ikke mindst med sproglig ekvilibrisme, bærer jeg meget gerne over med de urealistiske overdrivelser. I dette tilfælde bidrager alt til en stærkt underholdende historie, jeg kun kan anbefale. 

Det bliver til 9 sikre skydeskivepoint!

Jo Nesbø
Kongen af Os
Modtryk, 2024
371 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.