Da Krimimessen 2020 blev aflyst, mistede jeg muligheden for som planlagt at interviewe Nina von Staffeldt på en af scenerne. Det er jeg meget ked af, for jeg havde tidligere med fornøjelse læst de første par bøger i hendes Arctic Noir eller Nuuk Moir serie om de to hovedpersoner, den grønlandske kommunikationskonsulent Sika Haslund og journalisten Thormod Gislasson. Det er mere præcist “Frosne beviser” og “Den sorte engel”. Som forberedelse til interviewet nåede jeg også både at læse seriens bind 3 “Skibet fra Isfjorden” og ikke mindst den helt nye og fjerde del “Vinterjagt”, og det er den sidste, jeg vil anmelde her.

Kort fortalt vil jeg sige, at bøgerne bliver bedre og bedre for hver bind i serien – og det er ikke fordi de første var dårlige! Alle bøgerne viser forfatterens nære forhold til og store viden om Grønland, og det er for mig det, der adskiller hendes bøger fra de øvrige krimier og spændingsbøger, jeg har læst, der har Grønland som lokalitet. Det er tydeligt, at Nina von Staffeldts bøger er baseret på en fascination af Grønland, em stor indsigt, en bekymring for udviklingen og en solidaritet med folket og nationen. Andre forfattere har mere benyttet stedet som ramme for en spændingshistorie, jeg ikke altid har syntes hang sammen på overbevisende vis med lokaliteten. Som det fremgår, er der slet ikke tale om nogen kulissestemning over Nina von Staffeldts placering af sine historier på Grønland.

“Vinterjagt” er en rigtigt spændende historie om, hvordan international kriminalitet har fået fodfæste i Grønland, og samtidig er det en historie, der er bygget på bekymring for de unge i landet og væksten i misbrug af hash og narkotika.

De to hovedpersoners forskellige arbejdsområder og personlige tanker giver andre vinkler på livet i Grønland, og deres parallelle arbejde med sagen fra forskellige sider er afgørende for opklaringen og bogens slutning.

Det er en spændende bog af en forfatter, der fortjener mere opmærksomhed. Selv om bind 1 “Frosne beviser” fra 2016 fik overrakt Krimiakademiets pris som årets debutantkrimi på Krimimessen 2017, synes jeg ikke, forfatterskabet siden har været nok i fokus.

Fra bogens bagside:
Hvad sker der, når organiseret kriminalitet slår sig ned i et lille samfund som det grønlandske, der ikke er forberedt på de brutale metoder og positioneringer, de nye spillere benytter sig af?

Hvad stiller du op i 20 graders kulde og fygesne, uden nogen at stole på, uden et sted at gå hen, og hvor manden på næste hjørne måske stikker dig, bare han ser en flig af dit ansigt?

Salik er på vej til en gryende karriere som musiker, men et enkelt fejltrin sender ham på flugt i en by, han ikke kan komme væk fra, og hvor hans eneste livline – at tænde for mobilen – i et splitsekund kan ændre hans status fra ‘jaget vildt’ til ‘i akut livsfare’.

Vinterjagt er kold Nuuk Noir, hvor folk går lige forbi Salik uden at kende hans desperate situation og uden at gennemskue de underliggende sammenhænge, hvor hvidvask, udnyttelse og mord er blevet en del af virkeligheden i landets hovedstad.

_______________

Jeg giver meget gerne bogen 9 krimipoint her på min blog og 5 krimihjerter på Krimifan.dk.

Nina von Staffeldt
Vinterjagt
Milik, 2020
317 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.