Herligt med en krimiserie fra et i genren nyt og interessant miljø: det fransktalende område Quebec i Canada. Her ligger den hyggelige lille landsby Three Pines, og det idylliske lillebymiljø minder mig rigtigt meget om det, der kendes fra det lige så fiktive sydengelske Midsomer, hvor Barnaby er opdageren.

I fredelige Three Pines sker der tilsyneladende lige så mange forbrydelser som i Midsomer, for denne bog er første del i en lang serie (vist 16 bind), hvor de første to bind allerede er udkommet på dansk, og de to næste følger meget snart.

Jeg hyggede mig med stemningen, historien, det nye miljø, personerne, og det er også en fordel, at forfatteren bruger humor undervejs. Det er ikke kun en serie for fans af Barnaby, for bl.a. læsere af Elly Griffiths serie med Ruth Galloway vil blive mindst lige så underholdt af denne nye serie.

Herunder følger korte omtaler af de første to bøger i serien samt bagsideteksterne fra bøgerne, men inden vil jeg lige give bøgerne karakter: Begge bøger får 8 skydeskivepoint på bloggen og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Mørkt motiv

I denne første bog forstyrres idyllen af et mord på en af byens elskelige gamle damer, og den erfarne kriminalkommissær Armand Gamache sættes på opgaven at opklare mordet. Hans arbejde fører os som læsere rundt i miljøet og til mange af de personer, der bor der, og de hemmeligheder af forskellig art, de selvfølgelig har. Og det er både hyggelige og kreative folk, der bor i Three Pines – i hvert fald de fleste. Og det franske i Canada er set også interessant at få et indblik i.

Det er ikke den rene idyl politifolkene indbyrdes, bl.a. fordi en kvindelig opdager agerer meget uhensigtsmæssigt og bringer hele opklaringen i fare, men samtidig bringer hun dynamik ind i historien. (Og hun er åbenbart en vigtig person for forfatteren, for hun dukker også op i næste bind)

Fra bogens bagside:
En idyllisk landsby, et brutalt mord.
Mens morgentågen letter over den canadiske landsby Three Pines i det sydlige Montreal søndag efter Thanksgiving, vågner beboerne langsomt og søvnigt – alle bortset fra én.

Det skaber stor opstandelse, da et kært medlem af det lille samfund, Jane Neal, findes død i ahornskoven. Men det må da være en ulykke? For hvem skulle ønske hende død?

Efter en lang og distingveret karriere ved Quebecs politi ved kriminalkommissær Armand Gamache, hvordan man leder efter slanger i Paradis. Han fornemmer, at der lurer noget mørkt bag de hvide stakitter og velplejede forhaver og venter tålmodigt, indtil Three Pines afslører sine hemmeligheder.

Nådestødet

I denne bog er en ret usympatisk og dominerende kvinde flyttet til Three Pines sammen med sin underkuede mand og datteren, der mobbes massivt – også af moderen. Derfor er ingen egentlig kede af, at hun myrdes under en curlingkamp. Kort inden er en hjemløs posedame fundet myrdet i Montreal, og kriminalkommissær Armand Gamache samt hans hold involveres i begge opklaringer.

Hans onde ånd – den kvindelige efterforsker, der skabte røre i bind 1, dukker op igen, men måske har hun forbedret sig. Det er dog sikkert, at højtplacerede personer i den centrale politiledelse modarbejder Gamache voldsomt pga. en tidligere sag, og det afsløres der lidt om i denne bog.

Samtidig med at opklaringsarbejdet er den centrale del af bogen, bringer dette bind 2 os som læsere dybere ind i kredsen af personer og miljøet i det lille samfund, og det fungerer godt. Der ser ud til at være mange flere gode historier i de personer, så kom bare med flere bind.

Fra bogens bagside:
Det er vinter i Three Pines, og den lille soveby er dækket af sne. Det er en fredelig tid – indtil et skrig skærer sig gennem den frostklare luft. En tilskuer til et sportsstævne anden juledag er død ved elektrisk stød. Og på trods af det store publikum er der tilsyneladende ingen vidner – eller spor.

Politikommissær Armand Gamache kaldes til åstedet og begynder møjsommeligt at trevle kvindens  fortid op – en fortid som er overraskende fuld af fjender og hemmeligheder. Men Gamache har også sine egne fjender, og selv hos politiet er der få, han kan stole på. Og mens bitre vinde blæser gennem idylliske Three Pines nærmer noget langt mere skæbnesvangert sig Gamache fra uventet hold.

_________

Louise Penny
Mørkt motiv
Hr. Ferdinand, 2020
327 sider

Louise Penny
Nådestødet
Hr. Ferdinand, 2020
385 sider

Bøgerne er modtaget som anmeldereksemplarer fra forlaget.