Denne novellesamling med seks fortællinger af amerikanske Don Winslow er gæsteanmeldt af min tidligere kollega på Hjørring Bibliotekerne Bjarni Aakesson Filholm.

Bjarni har tidligere suppleret min anmeldelse af Don Winslow “Styrken” HER, og han har gæsteanmeldt samme forfatters “Grænsen” HER 

Bjarni Aakesson Filholms anmeldelse:
Så har jeg endnu engang haft fornøjelsen af at læse en bog af Don Winslow. Den velskrivende amerikanske forfatter ud i thriller- og spændingsgenren, Don Winslow skriver almindeligvis romaner. Med titlen ”Nedbrud” har han nu begået en medrivende novellesamling.
Samlingen består af seks yderst forskellige historier, der alle har det til fælles, at de udspiller sig vores tid og i kriminelt betændte miljøer i USA.

Her møder læseren vederstyggelige og chokerende afstumpede og brutale forbrydere. Historiernes helte (eller måske antihelte) er nogle barske typer, – som har set det meste for mange gange, – men som resigneret og trøsteløst forsøger at gøre det rette. De er heller ikke af Guds bedste børn, men deres moralske og etiske kompas virker dog stadig i dette univers af krudt og kugler, venskab og uforsonligt had.

Historierne er velfortalte. Jeg blev grebet af hver eneste novelle i løbet deres første linjer. Det barske og rå tema er et par steder ved at få slagside til den sentimentale side. Det betyder ikke så meget med et par skefulde af den ingrediens. Kvaliteten holder.

Jeg blev indtaget af disse små historier og hælder til at synes, at Don Winslow behersker novellegenren mindst lige så godt som romanskrivningen.

Jeg var godt underholdt af Winslows indsigt og ferme pen, og jeg giver bogen 8 point her og 4 krimihjerter på Krimifan.dk..

—————————

Fra bagsiden

I seks intense fortællinger vender Don Winslow endnu engang blikket mod temaer, der har været gennemgående i hans anmelderroste værker – forbrydelse, korruption, hævn, retfærdighed, tab, forråelse, skyld og forløsning. Nogle karakterer er velkendte, andre er nye, men fælles for dem alle er, at de er fortabte sjæle, der flakker omkring uden lys på det moderne Amerikas mørke hovedvej.

I Nedbrud skaber Don Winslow en verden af internationale tyve og de usleste gadeforbrydere, målrettede betjente og udslidte privatdetektiver, narkohandlere og statsmyndigheder, dusørjægere og flygtninge. Historierne udspiller sig i New Orleans og på Hawaii, i det sydlige Californien og i Texas, og i hver enkelt af dem afspejler Winslow helt særlige blanding af indsigt, menneskekærlighed, humor, drama og fuldendt litterært håndværk. 

Med Nedbrud har Don Winslow skabt en kraftfuld, gribende samling af fortællinger, der viser forfatteren, når han er allerbedst, mest nervepirrende og aldeles hjerteskærende.

Don Winslow
Nedbrud
Harper CollinsNordic, 2020
480 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.