Fra bogens bagside:
Olof var kun fjorten år, da han tilstod mordet på en lidt ældre pige, Lina. Treogtyve år senere drejer han af E4 i Ångermanland, ind på de små veje, der fører til hans barndomshjem. I badeværelset finder han sin far død, myrdet med en jagtkniv.

Eita Sjödin er lige vendt hjem til sin barndomsbyen – for at arbejde ved politiet og for at tage sig af sin mor. Efterforskningen af mordet på Olof far vækker hendes fortid til live.

Eira var ni år, da Lina blev myrdet.

Olof var drengen fra hendes mareridt.

Min anmeldelse:
Når der præsenteres en ny, svensk krimiserie af en forfatter med flere enkeltstående, gode spændingsromaner og krimier bag sig, bliver jeg nysgerrig på at finde ud af, hvor god den er, og hvordan den adskiller sig fra de mange andre svenske krimiserier. Når første bind samtidig er kåret som årets bedste svenske krimi i 2020 skærpes interessen yderligere.

Efter at have bosat sig i Ådalen om sommeren fik Tove Alsterdal lyst til at skrive en serie, der foregik på stedet, som i dag er et svensk udkantsområde, men som tidligere var et aktivt område med bl.a. en del tømmerindustri. Det sætter sit præg på bogen, hvor stemninger og områdets situation er en godt integreret del.

Efterforskeren Eira Sjödin er med sin opvækst på stedet personligt involveret i begivenhederne, og også hendes bror viser sig at være en af aktørerne. Hendes lokalkendskab er på én gang både hendes styrke og svaghed. Den rigtigt spændende og overraskende historie fortælles stramt,  effektivt og intenst i et gost sprog.

Det er på én måde en klassisk krimi, hvor fortidens gerninger og traumer har indflydelse på nutidens begivenheder, hvor den centrale politietefterforsker involveres personligt, og hvor en efterforsker vender hjem. Men i denne bog bliver det alligevel til noget andet og mere. Bedst som jeg troede, at gåderne var løst, (sådan som det ofte sker ude i skærgården), afdækkes endnu et lag, så endnu en historie dukker op. Sag for sag viser sig at hænge sammen, indtil et helt sammenhængende forløb ender et uventet sted. 

Jeg er rigtigt spændt på at følge serien fremover. Det bliver interessant at finde ud af, om Eira Sjödin fortsætter som gennemgående person, eller om serietitlen skal tages så alvorligt, at det er stedet, som er det gennemgående element. Det sidste er set i Anders de la Mottes 4-binds fremragende serie fra Skåne. (Se her https://blog.drustrup.dk/?p=859)

Det bliver til 9 skydeskivepoint her på min blog og 5 krimihjerter på Krimifan.dk.

Tove Alsterdal
Stormfald
(Ådalsserien; 1)
Modtryk, 2021
365 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.