Politimakkerparret Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein er hovedpersoner i denne tyske krimi med et ret kringlet plot, der undervejs breder sig i mange retninger og ikke altid virker lige overbevisende eller logisk, men rigtigt spændende er det.

En begrænsning af virkemidlerne, en opstramning af plottets mange dele og en strammere komposition med færre sider som resultat ville have gjort bogen endnu bedre, for god er den.

Efter disse måske en anelse negative udsagn får I lige et kort rids af plottet og med en anbefaling om at give bogen en chance og jer selv en god læseoplevelse.

11 år efter 2 unge piger forsvandt fra den lille by, Altenhain, kommer den dengang dømte unge mand, Tobias, ud fra fængslet og vender tilbage til byen. Han blev idømt fængsel i 10 år på indicier, og pigerne er aldrig blevet fundet, men byens beboere betragter ham generelt som skyldig og provokeres af hans tilbagevenden. Det bliver endnu værre, da endnu en ung pige forsvinder, kort efter Tobias er kommet tilbage – især fordi hun ligner en af de først forsvundne piger, der havde tilnavnet Snehvide.

Historien tager fart, da en kvinde med forbindelse til Altenhain skubbes ud/falder ned fra en bro, og da man finder et skelet, der viser sig at være fra en af de først forsvundne piger.

Politibetjentene Oliver von Bodenstein og Pia Kirchhoff har nok at se til i bogen. Ud over private problemer og opgør med overordnede er der så mange skjulte hemmeligheder, hævnmotiver, gammelt nag, selvtægt og mystiske relationer mellem beboerne i den lille by, at det er svært at trænge gennem alle sagens lag og de mange fortielser. Sandheden har mange sider, og de afsløres langsomt men sikkert gennem godt politiarbejde.

Der er også sket en hel del med den sociale struktur i byen i de 10-11 år siden pigerne forsvandt, og både løgne og massiv tavshed går i hånd med kærlighed og forblændelse i en sag, hvor også selve landsbyens liv er i centrum for historien, der skrives fra flere hurtigt skiftende synsvinkler.

Det er forfriskende med en tysk krimi fra en tysk forfatter, for dem er der ikke mange af på dansk, men jeg vil lige pege på Oliver Bottini som en (anden) god mulighed for at læse gode, tyske krimier.

Kan du lide krimier med indviklede plots og mange spor i flere retninger samt med mange personer – og interessante politifolk, så prøv denne bog. Du vil være nødt til at læse bogen færdig – hurtigt. Det vil du for dels at finde ud af, hvordan det hele kan komme til at hænge sammen, og fordi den er spændende.

Nele Neuhaus udgav selv den første bog i serien med Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein, inden hun blev opdaget og signet af et stort tysk forlag. I alt er der kommet 8 bind i serien på tysk, når bind 8 udkommer sidst i oktober 2016.

People’s Press har valgt at udgive bind 4 i serien først. Det vil være ærgerligt, hvis ikke der kommer flere på dansk, selv om denne bog sagtens kan læses, uden man har læst de 3 forrige.

Nele Neuhaus
Snehvide skal dø
People’s Press, 2016

(450 sider)