Lige siden “De hængte hunde” og “De mørke mænd” har jeg ventet på slutningen af historien om krigsveteranen Niels Oxen og hans kamp mod såvel sine egne dæmoner og PTSD som de magtfulde folk bag organisationen Danehof med sit historisk baserede netværk.

Og med Jens Henrik Jensens tradition for at lave trilogier, regner jeg med, at dette bind 3 “De frosne flammer” netop er sidste bind, selv om han i et TV-interview åbnede for muligheden af en fortsættelse.

De 3 bøger skal absolut læses i rækkefølge for at få det fulde udbytte af den velskrevne historie, det godt sammensatte plot samt de rigtigt interessante personer.

Næsten som Lisbeth Salander i Stieg Larssons trilogi efterlades Niels Oxen formodet død sidst i bind 2, regner alle også med, at Oxen døde i forrige bog, og derfor kan han i det skjulte også begynde sin kamp mod Danehof og opklaringen af de dramatiske begivenheder i de første bøger, der førte til, at han blev anklaget for mord. Den anklage vil blive rejst igen, hvis man opdager, at han stadig er i live.

Det er den ydre ramme om bogens plot, og som i alle foromtaler, blogs og anmeldelser er det utroligt synd, hvis der afsløres for meget af bogens handling, og det har jeg heller ikke tænkt mig at gøre her.

MEN det skal slås fast, at det er hamrende effektiv underholdning med sit politiske og konspirationsteoretiske indhold. Mens den seneste bog af Dan Brown bare er et remake af alle de forrige, og der ikke tilføres spor nyt, så er denne bog en rigtig god afrunding af historien om Niels Oxens verden samt om Danehofs magtstrukturer og det samfund, der har skabt dem. Begge forfattere har et godt greb om konspirationer og action, men Jensen udvikler sig betydeligt mere og bedre.

Jens Henrik Jensen bliver nemlig bedre og bedre for hver bog, synes jeg, og jeg kan næsten ikke vente på på den næste bog fra hans hånd. Det vil vise sig, hvor den fører os spændte læsere hen, men en fortsættelse af historien om Niels Oxen er åbenbart ikke helt afskrevet. En anden mulighed er en ny trilogi, hvor Oxens faste makker og interessante person, Margrethe Franck, er centrum for endnu en spændende historie af Jens Henrik Jensen. Eller måske endnu bedre: overrask mig – igen!

Jens Henrik Jensen
De frosne flammer
Oxen; 3
Politikens Forlag, 2016
(543 sider)