Læsningen af denne britiske krimi har taget noget længere tid end sædvanligt for min læsning af krimier. Det skyldes til dels andre aktiviteter, men især bogens længde kombineret med tekstens og plottets beskaffenhed. Samtidig var det en bog, som jeg ville læse færdig, fordi den var spændende og interessant, og fordi jeg ville se, om slutningen var som forventet. (Det var den faktisk).
Se mere her:
Det er bog, som krimilæsere og anmeldere aldrig vil blive enige i deres vurderinger af, fordi den er så markant og kompromisløs.
Den vil måske dele vandene med sin beskrivelse af personernes handlinger i den kriminelle og sexuelle verden med tilhørende markant brug af “explicit content”, som i musikverdenen ville kræve en advarende label med “Parental advisory”. Aktiviteter og sprog virker autentiske for den verden, bogen foregår i, og nogle læsere vil finde det ægte og inciterende, mens begge dele vil medføre afstandstagen hos andre.
Den vil også dele vandene med sin litterære form, hvor der bl.a. er rigtigt mange replikker og beskrivelser af personernes tanker, en form der i kraft af mange gentagelser og udpenslinger giver en del langsomhed og en bog med mange sider. Det vil hos andre læsere bidrage til dybde i handlingen og personerne.
Forlagets presseomtale er inde på noget af det samme. Martina Cole beskrives som “Britain’s Queen of crime”, som med mere end 12 mio solgte krimier og sin faste placering allerøverst på bestsellerlisterne betegnes som en af Englands største kvindelige krimiforfattere. Samtidig står der: “Sat på spidsen – Martina Cole er forhadt af den engelske litterære klasse, men elsket af masserne.”
————————–
Kort om bogen
Den middelmådige gangster, Freddie Jackson, løslades fra fængsel og fortsætter sine kriminelle aktiviteter med prostitution, narko, pengeinddrivelse, vold og mord sammen med den yngre fætter Jimmy Jackson. De to og deres familier er hovedpersonerne i bogen, og den flok udgør sammen med andre samarbejdende småforbrydere og kriminelle hele persongalleriet. De par politifolk, som er med, er korrupte.
Omdrejningspunktet er familiemedlemmernes indbyrdes forhold, der er baseret på afhængighed af hinanden og af stoffer/druk, og som gøres skrøbeligt af bl.a. vold, magtkampe, psykopatisk opførsel, voldtægter, økonomi baseret på forbrydelser og generel mistillid.
Situationen for de to familier tilspidses, da den overordnede gangster fra fængslet langsomt, men sikkert ændrer magtbalancen mellem de to fætre og organiserer et leder- og generationsskifte til fordel for den yngre, Jimmy.
I perioden 1984 til begyndelsen af 2000-tallet får vi historien om 2 dysfunktionelle forbryderfamilier i et sandsynligt portræt af et kriminelt Under-England, hvor de indbyrdes forhold mellem en flok billige “wannabe gangstere” og deres familier udvikler sig dramatisk og voldsomt.
————————–
På den ene side
Tidsbilledet og udviklingen af de kriminelle aktiviteter virker absolut plausible, og historien giver et godt indblik i en kriminel verden, der ikke ofte skildres i krimier i bogform eller på film. Det er interessant, og kombineret med en spændende historie er resultatet en krimi, som helt sikkert vil fængsle en god del krimilæsere.
————————–
På den anden side
Der er også grunde til, at andre krimilæsere vil sige fra ud over det direkte sprog og den ofte sexistiske handling. Ingen af delene skræmmer mig, fordi begge dele hænger logisk sammen bogens univers.
Især kan det dog være svært at bevare overblikket over personer og handling, fordi der i hvert kapitel er rigtigt mange og ikke helt overskuelige skift mellem hovedpersoner, situationer og tidsforløb.
De mange personer hedder stort allesammen noget med y eller ie til sidst i navnet: Freddie, Jimmy, Maddie, Maggie, Kitty, Jackie, Ozzy osv. Det og anstalter af medvirkende kan gøre det svært at holde dem adskilt fra hinanden og kan få det til at virke som karikerende, men sådan er virkeligheden sikkert.
Historien rummer også på andre måder bare rigtigt meget af det hele, og det gælder ikke kun navnene. Det gælder også de mange og lange afsnit, hvor personernes handlinger forklares og beskrives i alle detaljer, så mængden af informationer og gentagelserne skygger for overblikket og for “drivet” i historien.
————————–
Kort sagt:
Læs bogen for at få oplevelsen og indsigten – og ikke mindst for at kunne danne din egen mening om den, for denne krimi er som sagt både interessant og spændende.
————————–
Martina Cole har skrevet rigtigt mange bøger, men det er kun forfatterens anden bog på dansk og den første i “nyere tid”, idet den første – En farlig kvinde – kom i 1994 på Vintens Forlag og i bogklub.
Bogen er lavet til en tv-film i flere afsnit, og det har sikkert bidraget til populariteten.
Martina Cole
Kuppet
Jentas, 2016
(557 sider)