Fra bogens bagside:

Ud over at Montalbano opdager en ulovligt bygget etage i det hus, han af kæresten Livia har fået besked på at leje til hendes venner, finder han også et lig, et fund som han behændigt tørrer af på udlejeren.

Livia fortrækker til fætterens yacht, og Montalbano døjer med heden og med erkendelsen af, at han har passeret de 50, ikke mindst i nærværelsen aften ung, impulsiv kvinde, som bidrager til opklaringen.

Hedebølge i august er den tiende Montalbano-krimi på dansk.

___________________________________________


Da jeg i sin tid skrev lektørudtalelse om “Madpakketyven”, der er bind 3 i serien, skrev jeg bl.a. sådan:

Montalbano er ikke bare en dygtig og ulydig (mod sine overordnede) politimand, men også en varm person med et stort hjerte for de undertrykte samt for mad, men knapt så stort for sin kærestes gifteplaner. Kritisk, satirisk, munter, varm, dramatisk og velskrevet. Hvad mere kan man forlange? Kom bare med de næste på dansk!

Sicilia insula est – og det er netop på denne syditalienske ø, at bogen (og hele serien) foregår. Her arbejder kommissær Montalbano for det lokale politi, i det omfang han orker det pga. varmen og andre aktiviteter. Han er en autonom og ustyrlig politimand, der tager fat på opgaverne på sin helt egen og ikke altid helt lovlige måde, men resultatet er det vigtigste for Montalbano.

Bogens handling er i korte træk som beskrevet på bagsiden, og mere skal ikke afsløres her. Det er en svær sag, hvor Montalbano kommer på tværs af alt og alle inkl. den mafiastyrede byggeverden, sin kæreste og sine overordnede. Bogen tilfører ikke serien som helhed nye elementer, men det er bestemt heller ikke nødvendigt. Bogen er endnu en godt fortalt og stemningsfuld siciliansk historie, og den fungerer rigtigt godt med sin underspillede humor og relativt uvoldelige krimiintrige. Hyggelig, spændende og italiensk.

Hele serien og således også denne nyeste bog minder mht. den italienske stemning især om Michael Dibdins bøger med Aurelio Zen, Donna Leons med Guido Brunetti og Gianrico Carofiglios med Guido Guerrieri. Samtidig er stemningen den samme finurlige og hyggelige som i Knud H. Thomsens ældre røverromaner samt i McCall Smiths krimiserie om Damernes Detektivbureau i Botswana.

Ingen af delene er skidt og tilsammen er det rigtigt godt!

Andrea Camilleri

Hedebølge i august

Forlaget Arvids, 2016


(260 sider)