Fra bogens bagside:
En snefyldt decemberdag bliver kriminalassistent Jane Rizzoli kaldt ud til et kloster og finder et blodigt gerningssted, der får det til at isne helt ind i knoglerne. To nonner er blevet brutalt overfaldet inden for klostrets mure, den ene med døden til følge og den anden alvorligt kvæstet.

Umiddelbart er der ikke noget motiv til overfaldet, men under obduktionen af den unger søster Camille gør retsmediciner Maura Isles en chokerende opdagelse, og snart efter bliver endnu et lig fundet, lemlæstet til ukendelighed.

Sammen må Rizzoli og Isles finde forbindelsen mellem de grufulde mord, der trækker tråde til hidtil uopdagede rædsler. Idet gamle hemmeligheder kommer formen dag, bliver Isles draget længere og længere ind i efterforskningen, der pludselig berører hende på en langt mere personlig måde, end hun nogensinde havde forestillet sig.

Min anmeldelse
Forfatterens baggrund som læge sætter sit præg på bogen med de detaljerede beskrivelser af obduktioner samt anatomiske forhold, og beskrivelsen af seriens retsmediciner, Maura Isles – af kollegaer også kaldet “Dødens Dronning” – passer rigtigt godt på fotografiet af forfatteren.

Efter en kort prolog fra ligbål ved en forladt kemisk fabrik i Andhra Pradesh i Indien, skifter scenen til Boston, hvor to nonner bliver fundet dræbt i klostrets kapel. Isles og hendes makker, kriminalbetjenten Jane Rizzoli, går i gang med opklaringen, der afdækker voldsomme og uventede forhold, hvor også et andet og skamferet lig viser sig at spille en central rolle.

Samtidig med krimihandlingen dukker begges tidligere kærester op igen i byen og midt i begivenhederne. En stor del af bogen ender med at være om Isles og Rizzolis forhold til dem i særdeleshed og til parforhold i almindelighed. Selv om de på forskellig vis er involveret i sagen, fylder beskrivelser af og samtaler om kærligheden efter min smag uforholdsmæssigt meget i bogen og tager fokus og drive fra plottet, som er interessant og spændende.

Tess Gerritsen fortæller hele historien detaljeret, så en scenograf eller instruktør vil have nemt ved at skabe rammerne for en film, og vi læsere får vi også stof til mange indre billeder, så både rammerne og handlingen står helt klart for os. Det fungerer godt i Gerritsens hænder, og skaber den rette stemning for læsningen og indsigt i miljøerne.

Der er kommet i alt 4 bøger i denne serie af Tess Gerritsen på dansk. De 2 første i serien hedder ‘Kirurgen’ og ‘Lærlingen, og ‘Synderen’ er nummer 3. Desuden er der udgivet ‘Dø igen’, som er bind 11 i serien. Bind 4-10 er ikke udgivet på dansk (endnu). Desuden udkom en af forfatterens enkeltstående bøger, ‘Iskold høst’, i en bogklub i 1998.

I serien mangler jeg kun at læse ‘Lærlingen, men jeg tror, jeg holder pause og ser, hvordan den næste i serien er. Den må gerne være strammere komponeret end ‘Synderen’ mht. spænding.

Jeg har givet den 3 krimihjerter på krimifan.dk, mens andre anmeldere der har givet den flere. 3 1/2 ville måske være mere fair, for bogen er spændende, men det er der ikke mulighed for at give.
Her giver jeg den karakteren 5 efter min egen skala:

Tess Gerritsen
Synderen
Jentas, 2016
(350 sider)