Fra bogens bagside:

En kold efterårsdag vågner Haugesund til drabet på en kvinde. Hun er blevet kastet ud fra et højhus. Drabet var varslet. Dagen før modtog journalist Viljar Ravn Gudmundsson på Haugesunds Avis en mail, som han ikke tog alvorligt. Mens politiet afhører Viljar, modtager han en ny mail med endnu en forudsigelse.

Den dygtige, men excentriske efterforsker Lotte Skeisvoll får til opgave at standse drabsmanden, før han opfylder sine egne profetier, og hun har travlt. Offer efter offer dør.

I baggrunden for det hele står dirigenten med taktstokken i sit personlige rekviem. Han har partituret og kender noderne. Det er ham, der er Maestro.

Min anmeldelse:

Der er i grunden næsten ikke noget galt med denne nye, norske krimi – udover dette:

1) Maestro er første bog i en planlagt serie om Skeisvoll og Ravn Gudmundsson, og der kommer KUN 3 bind! Det tegner til at blive for lidt!

2) Bind 2 er slet ikke skrevet færdigt endnu, så ventetiden bliver for lang.

3) Skræmte folk er nu nødt til at skrive endnu en nordisk by på listen over steder, der er farlige at besøge. Det er ærgerligt, for Haugesund i det sydvestlige Norge skulle ellers være en hyggelig by.

Men spøgefulde detaljer til side:
Overordnet set blev jeg underholdt rigtigt godt undervejs i historien i denne elegante og spændende historie. Geir Tangen har helt styr på sine virkemidler og fortælleteknikker, og det er tydeligt, at han er en erfaren både krimilæser og krimiserieseer! Han står da også bag Norges største blog om krimier: bokbloggeir.com.

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson var tidligere manden bag afsløringen af en kendt mands pædofili og homoseksualitet, men har siden levet mest på renomméet, og er på ingen måder på toppen i sit job. Derfor kunne varslingsmailene om kommende drab måske være hans faglige redning, for morderen – Maestro – henvender sig direkte til ham og forklarer, hvilken type retfærdig hævnaktion der vil finde sted dagen efter. De myrdede er folk, der uretmæssigt – set fra morderens vinkel – er blevet frikendt for en forbrydelse.

Historien fortælles gennem at følge de to hovedpersoners arbejde, men også morderen kommer til orde i flere kapitler. Samtidig følges begivenheder i byen nogle år tidligere, og selv om de hændelser ved begyndelsen af læsningen forventedes at danne baggrunden for Maestros aktioner, så bliver sammenhængen først afdækket til sidst og langsomt, men sikkert.

Der er egentlig ikke noget helt nyskabende ved bogen, men den er skrevet med en sikker hånd, der jonglerer med kendte virkemidler. Samtidig med de grumme mord, den intense spænding og de mange uventede drejninger og overraskelser, er der en god del humor i den. Der optræder f.eks. en bibliotekar, der er meget velbevandret i nordiske krimier, og det spiller en central rolle. Desuden har Geir Tangen skrevet et manuskript med titlen Maestro ind i historien. Det er her afleveret til flere forlag af pseudonymet Geir Tangen, så han leger flot og intelligent med genren.

Selve udgivelsen af bogen i Norge, er også en god historie. Bogen blev først udgivet af Geir Tangen som selvudgiver, med dens store succes betød, at Norsk Gyldendal købte rettighederne, og krimien er nu solgt til udgivelse i 15 lande. Heldigvis også Danmark!

Jeg gav bogen de maksimale fem krimistjerner på krimifan.dk, og den får 9 point på min egen skydeskive. Det var næsten en 10’er, men måske næste gang….

Geir Tangen
Maestro
Modtryk, 2017
(364 sider)