Lige siden jeg læste og nød Keld Conradsens finurlige og originale roman ‘Angus McFinneys fatale forstyrrelser’ fra 2011, har jeg været fascineret af hans af omfang ret beskedne forfatterskab.

Derfor var mine forventninger også høje til denne kun 6. roman, og jeg blev bestemt ikke skuffet! Jeg kan kun give bogen mine varmeste anbefalinger og vil bestemt ikke blive forbavset, hvis den blev oversat til engelsk og fik en fortjent international succes. Det har den efter min mening oplagt potentiale til!

Bogens har 3 hovedpersoner: den godt 60-årige Elisabeth Linde, som inviterer en gruppe mennesker til at deltage i sin nystartede Den Sanselige Klub, samt 2 af klubbens medlemmer: de jævnaldrende Zaina og Danny på ca. 30 år.

Samtidig med kronologiske kapitler, hvor de 3 hovedpersoner og deres deltagelse i klubbens månedlige møder følges i nutidens København, får vi med skiftende synsvinkler historien om de tre hovedpersoners fortid.

Vi får historien om Elisabeths barndom i Danmark, men følger især hendes liv gennem 1970’erne, 1980’erne og 1990’erne i New York, hvor hun bliver en internationalt berømt forfatter, uden at blive kendt, for hendes bøger udgives under et pseudonym, der aldrig er blevet opklaret.

Zaina med pakistansk baggrund og danske Danny er begge vokset op i Århus i Gellerup og Århus V, uden at de dengang kendte hinanden. Zaina har gjort op med sin muslimske familie og er flyttet til København, og Danny er rejst samme vej efter en svær opvækst hos sin alkoholiserede mor. Også deres barndom og forhistorie fortælles i intense beskrivelser.

De to ensomme sjæle mødes i Elisabeths klub og finder måske en fremtidig vej sammen. Det er et af romanens omdrejningspunkter sammen med historien om Elisabeths hemmelige litterære karriere.

Helt centralt står dog beskrivelsen af samfundsudviklingen og de skiftende menneskelige holdninger og vilkår gennem perioden og på forskellige steder – menneskedyrets måder at opføre sig på, som Conradsen skriver. Det gør romanen til en historisk samtidsroman, der tager temperaturen på tidens tendenser og deres betydning for menneskerne med udgangspunkt i New York, København og Århus, men alment gældende.

Ud over at være en fantastisk god individuel læseoplevelse, vil bogen være oplagt at læse i fællesskab i læsegrupper. Der er masser at snakke om – bl.a. tidsperioderne, litteraturen, menneskedyrets skiftende og forskellige livsvilkår samt samspillet mellem mennesker.

Jeg giver den 5 stjerner

Keld Conradsen
Centrifugen
Modtryk, 2017
(387 sider)