På Krimimessen 2017 i Horsens var mit første programpunkt en samtale på Sort Scene med Dennis Jürgensen. (Har du lyst til at høre et kort interview med Dennis Jürgensen fra Krimimessens egen Facebookside så se med HER)

Dette indlæg er en blanding af indtryk fra samtalen, en introduktion til serien og en egentlig samlet anmeldelse af de 3 første bind i serien om Roland Triel. Hvor de forskellige dele begynder eller holder op, står måske ikke helt klart, men sådan blev formen denne gang.

Den samtale var jeg spændt på, for jeg kendte Dennis rigtig godt, men dog kun gennem hans mange, mange bøger – både som bibliotekar og som lektør, hvor jeg har anmeldt flere af hans bøger. Mit første møde var hans børnebøger lige fra den første “Kærlighed ved første hik” fra 1981. Siden bredte han sig også til andre genrer som bl.m.a. gys, fantasy, horror og splatter. Også læsernes alder steg undervejs, når hans bøger fik andre, og det er mit gæt, at kun ganske, ganske få har aldrig læst en bog af Dennis Jürgensen.

Da han aldrig havde skrevet krimier, var det dels en udfordring som forfatter også at prøve den genre og dels oplagt også at skrive for de børn, der havde læst de første bøger, og nu var blevet voksne. Dertil kommer, at Dennis selv havde læst mange krimier og godt kunne lide genren.

Da Dennis Jürgensen i 2014 så sprang ud som krimiforfatter med “Løbende tjener”, var jeg derfor fristet af at læse den også, men det blev aldrig til noget. Den kom måske på et tidspunkt, hvor andre bæger trængte sig på, men afgørende var det i første omgang, at bogen var skræmmende tyk, og da den blev til en serie på indtil nu 3 bind, som alle var mindst lige så tykke, kom jeg aldrig i gang med serien, før jeg skulle forberede mig til samtalen på Krimimessen.

Det måtte jeg indrømme ved samtalen med forfatteren, der gav mig ret i det med de tykke bøger, men sådan var det blevet, for historierne havde hver gang styret antallet af sider. Efter at have læst bøgerne må jeg også indrømme, at de ikke blev oplevet som for lange. Der er flere lag i bøgerne, og alle sidehistorierne skal have – og får – plads at folde sig ud.

Det står klart, at det er erfaren forfatter, som har skrevet bøgerne med et sikkert greb om at opbygge og holde spændingskurven stramt stigende. Der er også et fast greb om udviklingen af den barske sag, som er gennemgående i de bind af serien, der er udkommet, og som også fortsætter i de næste bind, fortalte Dennis.

Den historie fandt sted før serien begynder, og drejer sig om mordet på konen til seriens hovedperson, den erfarne politimand Roland Triel. I den forbindelse blev deres datter, Andrea, dybt traumatiseret, og har i begyndelsen af serien mistet evnen til at kommunikere. Dengang boede familien på Myntevænget 19, og den adresse refereres der løbende til. Mordet er aldrig opklaret, og morderen (?) fortsætter i alle bindene med at genere og udfordre Roland Triel med psykisk terror. Det sker samtidig med, at hvert bind har deres egen kriminalsag, og det influerer selvfølgelig på plottets forløb. Hvordan sagen med Myntevænget udvikler sig og ender, ville Dennis Jürgensen selvfølgelig ikke afsløre, men serien fortsætter lige så længe, mordet på Myntevænget er uopklaret.

Samtidig spiller den nysgerrige, irriterende og aggressive journalist, Thor Brandt, en helt central rolle, som udvikler sig løbende. Han har til Roland Troels store ærgrelse skrevet en bog om mordet på Myntevænget, og han graver stadig i historien, mens han undervejs krydser klinger med Roland Triel. Den figur er også med til at skabe dynamik i bøgerne og er et rigtigt godt fortællegreb af forfatteren.

Det helt centrale spørgsmål fra alle, der har læst de første 3 bind, er:

Hvornår kommer næste bind?

Det har Dennis Jürgensen selv svaret på i et indlæg til sine mange fans og læsere:

Jeg bliver konstant spurgt, hvor mange bind der kommer i serien, men tallet fortsætter med at være uvist – også for mig.

I skrivende stund er Triel og hans kollegaer i fuld sving med at efterforske en grum mordsag, som involverer et ret så horribelt drab og flere ser ud til at følge.

I fritiden fortsætter efterforskningslederen og hans nye ven, journalisten Thor Brandt deres research på baggrunden for det uløste mysterium på Myntevænget 19, hvor Triels kone så brutalt blev myrdet og datteren Andrea traumatiseret. Andrea er heldigvis ved at komme sig og bliver stærkere bog for bog.

Jeg må konstatere, at situationer og drama, som jeg havde planlagt til bind fire, slet ikke kan være der, og derfor må overføres til næste bind. Så fem bøger bliver der helt sikkert, og formentlig også flere, men tiden må vise hvor mange.

_________________________

I kan forhåbentlig godt læse, at jeg synes, bøgerne er rigtigt gode både enkeltvis og som samlet serie (på trods af omfanget), men læs og døm selv og gå på opdagelse i de selvstændige krimihistorier, der er i bøgerne. Her bevæger Dennis Jürgensen sig rundt i forskellige krimistilarter fra erhvervslivets dystre hjørner i første bog, over mystiske seriemord og hemmelige selskaber i anden bog til to meget forskellig brødre og terapibranchen i bind 3. Uanset hvilken vinkel bogen har på det forbryderiske element, er der makabre strejf over plottet og flere sidehandlinger, som det vil føre for vidt at komme ind på her.

jeg giver serien som helhed 8 gode point på min skydeskive.

Læs hvad forlaget har skrevet om bøgerne på bagsiden af dem. Er du blevet nysgerrig, så gå igang med serien og glæd dig til efteråret, hvor næste del af historien om Roland Triel udkommer.