Egentlig burde det være omvendt: Schmidt & Kazinski, for det er Palle Schmidt, der er manden bag de stemningsskabende illustrationer, der jo er bærende i en grafisk roman. Det er jo “kun” A.J.Kazinski, der står bag bogen, som danner grundlaget for Schmidts udgave af historien. Manuskriptet til denne version er dog udviklet i samarbejde mellem Palle Schmidt og de to forfattere, som skriver under pseudonymet: Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.

Den sidste gode mand udkom som roman i 2010 og er første bind i det, der indtil videre er blevet en serie på 4 bind om politimanden Niels Benzon. Det er så længe siden, at jeg har læst romanen, at den ikke står helt skarp for mig, men ved læsningen af denne grafiske udgave dukkede historien og stemningerne op igen. Det må være beviset på, at Palle Schmidt, som bl.a. har lavet flere grafiske romaner, er en erfaren mand med en sikker hånd til at ramme tonen i historien.

Kort fortalt er historien den, at Niels Benzon er på jagt efter en seriemorder, der med afsæt i en gammel, jødisk myte om 36 retfærdige mennesker på jorden, har udset sig de ‘gode’ som ofre. Altså en usædvanlig morder med en guddommelig plan.

Det er et helt specielt plot, og den kræver et særligt udtryk for at få det mørke og my(s)tiske frem i en grafisk roman, og det evner Schmidt fornemt. Det er ikke klassiske tegneserietegninger, men mere filmiske og stemningsskabende illustrationer.

På grund af det litterære forlæg kom jeg alligevel til at tænke på min barndoms og ungdoms “Illustrerede Klassikere”, hvor bøger blev formidlet i (klassisk) tegneserieform. På den måde blev min interesse for nogle af bøgerne vakt, og måske går det på samme måde med den grafiske roman. Det kan være, at de primære læsere af denne version af historien også vil læse romanen bag, og det vil ikke være så skidt.

Den får 8 skydeskivepoint af mig her, og 4 krimihjerter på krimifan.dk

(Til de nysgerrige læsere af romanen og resten af serien:
Sådan ser Niels Benzon ud i den grafiske roman)

Palle Schmidt & A.J. Kazinski
Den sidste gode mand
Politikens Forlag, 2017
138 sider