Fra bogens bagside:

Luften er grå og sløret af krudtrøg. Alle er blevet skudt bortset fra mig. Jeg har ikke så meget som et blåt mærke…

Maja Norberg har tilbragt ni måneder i varetægtsfængsel efter et skuddrama på hendes gymnasium. Blandt de dræbte er hendes bedste veninde og hendes kæreste.

Nu går døren til retssalen op, og alle øjne rettes mod hende.

Er Maja Norberg en iskold massemorder eller et dæmoniseret offer? Mens retssagen mod Maja forløber, ser vi tilbage på tiden før skyderiet og på vendepunktet i hendes liv: Da hun forelsker sig i Sebastian Fagerman – søn af Sveriges rigeste forretningsmand.

Størst af alt er en eksplosiv fortælling fra et ekstremt overklassemiljø om en ung kvinde, der mister fodfæstet. En helt aktuel spændingsroman om forældre og børn, om svigt, skyld og kærlighed.

Størst af alt er kåret til bedste svenske krimi i 2016.

Min anmeldelse

Når en krimi kåres som årets bedste, er der grund til at være nysgerrig, og endnu mere når det er i Sverige. Derfor begyndte jeg læsningen med ret høje forventninger, og de blev opfyldt fuldstændigt.

Det er både en krimi, en spændingsbog, en samtidsroman, en ungdomsbog, en retssalskrimi og en psykologisk samfundsstudie – men uanset hvilen genre så er der tale om en spændende, tankevækkende, aktuel og vedkommende roman.

Det er Malin Persson Giolito første bog på dansk, men hun har øvet sig på svensk med flere bøger inden, og det er tydeligvis en forfatter med godt styr på både sprog og virkemidler. Og det er forfriskende at læse en krimi, hvor man ser hele forløbet fra den anklagedes side. Det er et meget velfungerende fortælleteknisk greb især når de psykologiske mekanismer spiller så stor en rolle i bogen.

Maja er nemlig hele bogens jeg-fortæller, og som læsere følger vi hende på flere tidspunkter: dels kronologisk fra ugerne med retssagen mod hende og dels i skiftende kapitler fra især hendes liv i de foregående måneder i den gruppe af unge, hun er med i og her med vægt på forholdet til veninden, Amanda, og kæresten Sebastian.

Maja indrømmer at have skudt begge to, og hun anklages for mordet, men kan det passe, hvad er baggrunden for hele den dramatiske sag, og bliver hun dømt? Det er I nødt til selv at læse bogen for at finde ud, og først til sidst i bogen afsløres de sidste detaljer. Det er rigtigt spændende og tankevækkende læsning.

Med tanker på de skoleskyderier, der jævnlig finder sted i flere lande, er det især bogens beskrivelser af de psykologiske mekanismer i gruppen af unge samt mellem de unge og deres forældre, der fascinerer mig ved bogen.

Det er på alle måder stærk læsning for folk i alle aldre – og jeg ville ønske, at bogen blev læsestof i landets gymnasieklasser. Der er stof til mange snakke og tanker i bogen, samtidig med at den er en spændende krimi.

Den får 9 skydeskivepoint her – meget tæt på at snitte de 10, og jeg giver den 5 krimihjerter på krimifan.dk

Malin Persson Giolito
Størst af alt
Gyldendal, 2017
409 sider