Fra bogens bagside:
Jane har brug for en frisk start og får mulighed for at leje en topmoderne, ultraminimalistisk lejlighed i London. Eneste hage er en række særlige krav udtænkt af arkitekten, men Jane skriver under og flytter ind. Kort tid efter opdager hun, at den tidligere lejer døde under tragiske omstændigheder i lejligheden. En kvinde, der ligner hende overraskende meget.

I takt med at Jane forsøger at få klarhed over stedets historie, følger hun ubevidst de samme mønstre, tager de samme valg, krydser veje med de samme mennesker og oplever samme snigende angst som kvinden før.

Min anmeldelse:
“Kvinden før” hedder Emma, og hun er den ene hovedperson i denne spændende, psykologisk thriller, mens Jane er “kvinden nu”. I vekslende kapitler med de to som hovedpersoner oplever vi som læsere deres indflytning og liv – Jane et godt stykke tid efter Emma ikke bor der mere – i den højteknologiske, strømlinede og voldsomt minimalistiske lejlighed, hvor de har accepteret den excentriske arkitekts mere end 200 ufravigelige husregler.

Nysgerrigheden pirres lige fra begyndelsen. Hvorfor flytter de unge kvinder ind, hvad foregår der, og hvorfor foretager de sig i høj grad det samme. På forsiden står der også: Alt, der er dit, var engang hendes”. Spooky.

Plottet er skruet rigtigt godt sammen, og det er spændende, samtidig med at der tages emner op som perfektionisme og den helt specielle arkitektur – samt andet som det vil være en skam at afsløre for ikke at ødelægge læsningen.

Situationen opleves angstfyldt af kvinderne, og thrillerstemningen dukkede også op for mig, mens jeg fulgte historiens udvikling og det næsten parallelle forløb, de to kvinders liv får i lejligheden, og det er svært at få stoppet læsningen, men den er lidt rigeligt lang, og intensiteten falder for mig lidt til sidst, men både spændende og interessant er det!

Proxemik i thrillerform.

J.P.Delaney er et pseudonym, og bogen er under filmatisering.

Jeg giver bogen 8 skydeskivepoint på min egen skala – og 4 krimihjerter eller 4 stjerner andre steder.

J.P. Delaney
Kvinden før
Lindhardt og Ringhof, 2017

399 sider