Fra bogens bagside:
Den ophøjede morder foregår i det moderne Japan, stadig præget af ældgamle æresbegreber og en særlig høflighed.

Da en mand findes død af forgiftning i sit hjem, ligger det ligefor at mistænke hans kone, Ayane, som har indtil flere motiver. Problemet er bare, at Ayane på drabstidpunktet var hundredvis af kilometer borte og har et vandtæt alibi.

Drabsefterforsker Kusanagi bliver så betaget af Ayane, at hans unge kollega Utsumi frygter, han har mistet sin professionelle dømmekraft. Så Utsumi gør, som Kusanagi har gjort i årevis, når han har været kørt fast: Hun kontakter professor Yukawa – for kun et geni kan finde rundt i den labyrint, som politiet er havnet i. Men selv Yukawa får svært ved at få virkeligheden til at passe med teorien.

Min anmeldelse:
Min læsning af denne japanske politiroman, hvor deduktion, retsmedicinske undersøgelser, grundigt politiarbejde og snedig indsats spiller centrale roller, har været en rigtig god oplevelse! Jeg kom til at tænke på et herligt mix af bl.a. Sherlock Holmes, Poirot, Maigret og A-gruppen, hvor personligheders individuelle indsats tilsammen er afgørende for sagens rette udfald.

De opklarende kræfter er de 2 politifolk, Kusanagi og Utsumi, som supplerer hinanden fint, samt den geniale videnskabsmand professor Yukawa. Hvordan de sammen løser gåden om giftmordet og den oplagte mordmistænktes sikre alibi, vil det være utilgiveligt at afsløre her. Ikke fordi selve afsløringen af morderen er afgørende for, at læsningen bliver en nydelse, men alligevel.

Det er især afgørende, at sproget i bogen er godt, at personerne er rigtigt interessante, samt at hele settingen er unik med sin fantastiske beskrivelse af det moderne Japan, der stadig bygger på gamle traditioner. Bogen er en intens, intelligent, fascinerende og spændende rejse ind i en gådefuld stemning.

Jeg er helt sikkert nødt til også at læse den første bog på dansk af Keigo Higashino – Den hengivne hr. X (2016), hvor professor Yukawa igen ser ud til at stå bag de afgørende detaljer. Den er ser lige så spændende og interessant ud, som denne bog har været.

Jeg giver bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Keigo Higashino

Den ophøjede morder


Modtryk, 2017

324 sider