Fra bogens bagside:
Da den kræftsyge Morten Richter forsvinder under en rejse i udlandet, indleder Robert Lassen sin egen eftersøgning, både som ven og som journalist ved det trængte dagblad Tiden, hvor han udmærker sig ved at være en doven og besværlig medarbejder. For hvad er der sket med barndomskammeraten Morten, som skæbnen har behandlet så hårdt? Skulle han, som det siges, blot på en uges ferie til Paris? Hvem er så den yngre kvinde, han muligvis forlod Danmark i selskab med? Svaret på det ene spørgsmål åbner for det næste.

Roberts jagt fører ham til det pakistanske kioskmiljø på Vesterbro og ind i spionvæsenets lukkede cirkler. Men snart kører han fast, for i efterretningsvæsenet forsøger en indflydelsesrig familie at fremme en alternativ version af sandheden. Det udvikler sig til en kamp mellem to mænd, der begge arbejder med informationer, men på to højst forskellige måder. Og i en verden, hvor kendsgerninger bliver tiltagende ligegyldige.

Min anmeldelse
Da Hans Davidsen-Nielsen i 2014 fik udgivet “Hypokonderens død”, blev den præmieret af Det Danske Kriminalakademi som en fremragende debut, og det var meget fortjent, selv om det efter min mening mere er en spændings- og spionroman end en krimi.

Den har i Dansk Bogfortegnelse fået denne korte beskrivelse: Morten Richter er overbevist om, at han skal dø. Ifølge ex-konen Malou og chefen på Københavns Universitet er han bare hypokonder. Da efterretningstjenesten indkalder ansøgere til jobbet som agent, melder Morten sig. Og så ændres alting.

“Løgnen om en sand ven” er den selvstændige fortsættelse af “Hypokondorens død” – selvstændig fordi man kan læse den uden at have læst bind 1. Alligevel fortsætter den helt i samme spor, for Morten Richter er nu ikke længere hypokonder, og han er (måske) forsvundet, mens han var i aktion som indhenter for efterretningstjenesten. (Så læs bind 1 først).

Det er denne gang Mortens ven, journalisten Robert Lassen, der er hovedperson, og han er den irriterende hund i keglespillene mellem medierne og de to efterretningstjenester PET og FE – og de to hemmelige organisationer indbyrdes. Ud over at være en rigtigt spændende og godt fortalt historie, er det en skræmmende historie. Skræmmende fordi den virker overbevisende realistisk i sin beskrivelse af forholdet mellem og holdene internt i PET og FE med rivalisering, modarbejdning, jalousi og hemmelige dagsordener – samt det der er værre.

Den virker realistisk på mig bl.a. af disse grunde:

– Dels er der flere referencer til faktiske sager.

– Dels bygger plottet på den viden, Hans Davidsen-Nielsen har fra sin research i forbindelse med især hans to fagbøger om efterretningstjenesterne.

– Dels har jeg hørt et interview med Hans Davidsen-Nielsen fra Radio24syvs udsendelse “Aflyttet”, hvor han beskriver sit arbejde med bogen og dens indhold.

Pyh hvor skræmmende, når man tænker på de hemmelige tjenesters opgaver med at beskytte landet mod indenrigs og udenrigs fjender. Og pyh hvor skræmmende et billede, bogen også tegner af medierne og deres indsats.

Det går gennem hele historien om journalist Robert Lassens kamp for at finde sandheden og hans kamp mod dem, der vil skjule den og endda vil skabe alternative fakta.

Den får 9 skydeskivepoint af mig her og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Hans Davidsen-Nielsen
Løgnen om en sand ven
Politikens Forlag, 2017
392 sider

Bogen er modtaget fra forlaget som anmeldereksemplar.