Fra bogens bagside:
En jobannonce med overskriften “Handyman søges” lokker den 28-årige englænder John og hans forfatterdrømme til en forblæst ø i Skotland, hvor et gammelt hus, der hører til godset, skal renoveres. John forstiller sig, at det vil være det perfekte sted for ham at sidde og skrive. Men på øen venter der en Lord med en desperat plan, en kærlighedshungrende lady og en befolkning, der drømmer om mere frihed og højere løn.
Forført af ladyen trækkes John ind i nogle lege, som til sidst får hele øen til at holde vejret. Ikke mindst pubejeren Heather MacDonald, som er begyndt at tro, at John er det mirakel hun har håbet på…
Fra bogens bagflap – og nogle bonusinformationer:
I efteråret 1992 tog Jöns Hellsing med sin far Lennart Hellsing til familiens arvede ejendom i det skotske øhav. På øen Islay, for enden af vejen til havet, mødte han en bølgeskvulpende afkrog, der staks tog ham med storm.
I dag er landsbyen Portnahaven en naturlig del af Jöns’ liv. Under sine besøg bor han i et af de tidligere kystvagttårne, som han har renoveret fra top til bund, et arbejde som har lagt grunden til hans delvist selvbiografiske debutroman “Handyman søges”.
Da Jöns Hellsing havde skrevet bogen, havde han svært ved at få den udgivet, men han fandt så på at lave en helt færdig trilogi, og det hjalp hans markedsføring. Han har fortalt, at næste bind har pubejeren Heather MacDonald som hovedperson, og at der vil være lige så meget spænding, men knapt så meget erotik i den.
Besøger man Portnahaven på Islay og tager et signeret eksemplar af bogen med, får man en gratis drink.
Jöns er søn af Lennart Hellsing, der har lavet nogle eventyrlige billedbøger for børn.
Min anmeldelse:
Tiden, bogen foregår i, er Thatchers Great Britain i 1985, men det kunne lige så godt være lidt tidligere eller i nutiden. Her i bind 1 er tiden ikke afgørende, men det er lokaliteten, personerne og plottet. Stedet er den fiktive ø, Hope Island, der også har givet navn til trilogien.
Bogens beskrivelse af stemninger, natur og lokalkolorit er helt åbenbart båret af forfatterens fascination af det skotske, han kender, men mon der er så farverigt på Islay, som bogens indhold angiver? Jeg må nok heller kigge forbi ved lejlighed.
Der er bogstaveligt talt knald på historien med bl.a. en ret lysten Mylady (når His Lordship er i London) og andre vellystigheder, en drømmende kvindelig ejer af den lokale pub, mordplaner, mordforsøg, mord, korruption samt lokale fiskeres modstand mod den tilrejsende englænder, John Bruford.
John er hovedperson i historien, men han omgives af flere interessante personer, der lover godt for de kommende to bøger. Som det fremgår, har bogen mange handlingsspor, og det gør det svært at rubricere den i en enkelt genre – og det er efter min mening heller ikke nødvendigt. Trods mord og opklaring er det ikke udelukkende en krimi, og trods lyst og sex er det ikke en erotisk roman. Jeg var ret godt underholdt af bogen, som kan karakteriseres som en feel good-roman. Ikke en dybsindig, tung litterær roman, men en hyggelig, letstemt og afslappende historie, og dem er der bestemt også brug for indimellem, især når de er så oplivende som denne.
Jeg kom til at tænke på flere varmhjertede læse- og andre medieoplevelser, som tilsammen kan give et indtryk af bogens stil. Karin Brunk Holmqvists bøger, flere britiske tv-serier fra landlige omgivelser og fra Up- and Downstairsmiljøer kombineret med scener fra Sengekantfilm og nyere erotiske historier. Tilsammen er det ingredienserne til et godt mix for en bred gruppe læsere, og det er heldigvis svært at bevare en engelsk “stiff upper lip” under læsningen, men bogen foregår selvfølgelig også i Skotland!
Den får 4 store stjerner af mig:
Jöns Hellsing
Handyman søges
HarperCollinsNordic, 2017
398 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.