Dobbeltanmeldelse af de 2 første bøger om kommissær Helen Grace fra politiet i Southampton, Sydengland.

Bind 1 i serien kom tidligere på året, mens det næste bind netop er udkommet, og jeg valgte at læse de to bøger lige efter hinanden og (selvfølgelig) i rækkefølge.

I begge bøger går det hårdt for sig for Helen Grace, som har en del at slås med fra sin fortid, og det har stor indflydelse på handlingen og ikke mindst på hendes liv og arbejde samt på hendes forhold til kollegaer og chefer. Samtidig har hun i bege bøger en central placering i sagerne.

I begge bøger er der fuld knald på volden og dramatikken.
I bind 1 “Okker gokker” tager morderen folk til fange – altid to af gangen – og spærrer dem inde, indtil den ene har slået den anden ihjel, hvorefter den overlevende slippes fri som dybt traumatiseret.
I fortsættelsen “Bro bro brille” findes flere mænd myrdede og skamferede, idet deres hjerter er taget ud. Morderen sender det så til de myrdedes familier, der selvfølgelig bliver chokerede – også fordi mændene blev myrdet, mens de var ved en prostitueret.

Det er svært at fortælle ret meget mere om handlingen i begge bøger, hvis ikke læsningen skal spoleres, fordi overraskelsesmomenterne fjernes. Blot kan jeg – uden at afsløre for meget – fortælle, at Helen Grace bærer på flere hemmeligheder og dybe traumer, men så siger jeg heller ikke mere. Det er netop gennem de drypvise afsløringer af sagens elementer og sammenhængen mellem dem samt bøgernes intenst stigende spændingskurve, at jeg som læser blev fanget ind af stemningen. For det blev jeg.

Der er tale om barske og voldsomme begivenheder, og Matthew Arlidge står her ikke tilbage for Karin Slaughter, Tess Gerritsen, Chris Carter og Jo Nesbø eller andre bøger om voldelige og dedikerede mordere. Spørgsmålet er så, om de barske begivenheder er for meget i forhold til, hvad læserne kan kapere, samt i forhold til nødvendigheden for og i sammenhæng med plottet. Her er min personlige grænse for begge dele nok ved at være nået. Spændende er det, så bøgerne får 8 helt sikre point på min krimiskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Spændende er det også, hvordan det går Helen Grace i de følgende 5 bind, der indtil nu er kommet i serien, og om hun har flere lig i sin personlige last, for flere lig på gerningssteder kommer der helt sikkert!

Matthew Arlidge
Okker gokker
Jentas, 2017
344 sider

Matthew Arlidge
Bro bro brille
Jentas, 2017
365 sider

Bøgerne er modtaget fra forlaget som anmeldereksemplarer.