Fra bogens bagside:
En flygtning findes dræbt i Sønderby. Snart sker der endnu et drab. Angst og mistro vokser i den lille nordjyske by, hvor gaderne invaderes af pressen på jagt efter en seriemorder. For første gang i byens historie løber Sønderby med overskrifterne.

Katrine, som leder det lokale integrations­kontor, hvirvles ind i sagen, da hendes nabo tvinger hende med på en nervepirrende jagt efter morderen. Mistanken rettes mod mennesker i deres nærmeste omgangskreds, og Katrine og hendes nabo frygter flere drab, hvis de ikke hurtigt får indkredset drabsmanden.

Min anmeldelse:
Ud fra forfatterens CV, der er gengivet i bogen, ses det tydeligt, at hun skriver fra og om miljøer, hun kender. Hendes første bog “Udsendt” (2006) foregår i Bosnien, hvor hun selv har været udsendt til. Hun har desuden arbejdet med flygtninge i mange år bl.a. som leder af et asylcenter. Hendes ferier er også i mange år blevet holdt i det nordjyske. Begge dele kan tydeligt ses i denne nye bog, hvor asylansøgere/flygtninge og modtagelsen af dem i en fiktiv nordjysk by er baggrunden for krimiplottet.

Ud over mordene på en kvindelig asylansøger og på den mandlige leder af det lokale flygtningecenter, sker der også andre mystiske ting i den lille by, efterhånden som tingene spidser til.

Samtidig følger vi de kommunalpolitiske diskussioner om budgetlægningen af bl.a. beskæring af udgifterne til integrationskontoret, hvor hovedpersonen, Katrine, arbejder, og som også ville få stor betydning for det frivillige arbejde. Desuden er de nationale spørgsmål om asylansøgere og flygtninge med i bogen, for landets yngste og kvindelige justitsminister bor også i byen.

Opklaringsarbejdet fører Katrine og hendes nabo langt omkring, men tvivlen og fokus vender altid tilbage til de lokale forhold og beboere.

Når jeg læser krimier (og andre bøger), kan jeg godt lide, at der er sidehandlinger eller miljøer, som tilfører min læsning yderligere oplevelser eller som bidrager med viden. Det gør denne bog også, men set bliver lidt for meget for mig, fordi alt stoffet om politik og vilkår for asylansøgere tager lidt for meget fokus fra krimiplottet og beskrivelserne af aktørerne i det lokale drama. Det giver ubalance i min læsning, men vil nok interessere andre.

Når der samtidig er nogle lette og mindre nødvendige/sandsynlige løsninger undervejs i opklaringen, kan det sammenlagt blive til en vurdering over midten af skalaen med 6 skydeskivepoint og 3 krimihjerter på krimifan.dk.


Kirsten Brun
Natten er deres
Byens Forlag, 2018
387 sider