Fra bogens bagside:
Da to dykkere dør under mystiske omstændigheder i New York, befinder virolog Martin Henderson sig pludselig i et kapløb med tiden. Alt peger i retning af en 100 år gammel dræbersygdom. Men hvor stammer udbruddet fra? Og kan han nå at udvinde en vaccine?

Efter et mislykket kidnapningsforsøg møder han den arkæologistuderende freelancejournalist Emma Fitzgerald, der gemmer på vigtige informationer i opklaringsarbejdet.

Sammen bevæger de sig tættere på sandheden. Men det viser sig hurtigt, at intet er, som det ser ud. Hvem kan de stole på? Og har Martins fortid noget med hændelserne at gøre?

Min anmeldelse:
Efter at have læst og nydt Claus Lohmans Gen-trilogi med Sarah Bermann i aktion blandt amishfolket, mennonitter og kvækere var jeg spændt på næste udspil i samme genre, hvor videnskabelige fakta kombineres med fiktion og aktion. Og jeg er ikke blevet skuffet.

Jeg har fulgt bogen undervejs fra tidligt manus til den færdige bog, og det har været en interessant rejse at følge og kommentere forfatterens arbejde undervejs. Da jeg ikke har afgørende andel i det færdige resultat, mener jeg, at jeg sagtens kan anmelde bogen uhildet.

“Under overfladen” er endnu en spændende krimi med videnskab og historie som omdrejningspunkter for plottet, og det er beskrevet i en fin balance mellem de to dele. Forfatteren har udviklet formen fra sine første bøger rigtigt fint, og jeg blev igen både underholdt og overrasket undervejs. Og endnu engang lærte jeg noget under læsningen.

Ideen med at lade et gammelt virus “genopstå” og skabe ravage i nutiden er god. Med placeringen af handlingen på den internationale scene og med faren for en regulær pandemi må der også være internationale muligheder for bogen, og det underbygges godt af bogens spændingsniveau.

Bogen er helt oplagt som og minder også om en film, for der kan alt lade sig gøre. Det gør der også i bogen i lidt rigeligt mål, for jeg synes nemlig, bogen har nogle logiske svagheder i form af hovsaløsninger i handlingen samt i personernes udvikling og rolle, men de pludseligt opdukkede brikker til puslespillet fungerer på den anden side fint for at holde det høje tempo i bogen. Spændende og interessant er den så absolut! Og det bliver rigtigt spændende at følge makkerparret, forskeren Henderson og arkæologjournalisten Fitzgerald, i de kommende bind i serien. Der er planlagt 2 bind mere i serien, og de skal være velkommen!

Jeg giver den 8 skydeskivepoint her på min blog, og ellers bliver det til 4 krimihjerter ud af fem mulige på krimifan.dk

Claus Lohman
Under overfladen
Aronsen, 2018
338 sider