Fra bogens bagside:
Vivian Miller jager sovende spionceller. Igennem sit arbejde som CIA-analytiker har hun udviklet et system til afsløring af fjendtlige agenter, og endelig kan hun mærke, at den forfremmelse, hun så længe har tørstet efter, er på vej. Men da hun en dag finder frem til en tophemmelig fil med navnene på en række russiske agenter på amerikansk jord, smuldrer alt det der betyder noget for hende – hendes ægteskab, kærligheden til hendes fire børn – mellem hænderne på hende.

Vivian har lovet at forsvare sit land mod enhver fjende, men nu stilles hun over for et umuligt valg, som efterlader hende splittet mellem loyalitet og forræderi, pligtfølelse og frygt, kærlighed og mistænksomhed.

Hvem kan hun stole på?

Min anmeldelse:
Jeg ville rigtigt gerne læse bogen, fordi jeg syntes, historien lød spændende, og fordi jeg fandt det ekstra interessant, at forfatteren selv havde været CIA-analytiker. Måske kunne jeg lære mere om kampen i USA mod de onde russere – (og ikke et ord om valgkampen og den mulige russiske støtte). Det var også sympatisk, at bogen ikke var på alt for mange sider…

De indledende kapitler fangede så absolut min opmærksomhed med det spændende og realistiske (vurderer jeg) indblik i efterretningsverdenen set gennem analytikeren Vivian Millers arbejde. Da Vivian får sit gennembrud i efterforskningen, og hendes både moralske og praktiske dilemma opstår, stiger spændingen. (Det vil for spændingens skyld være ærgerligt at afsløre ret meget mere…)

Men hen mod slutningen af bogen skifter stilen til at ligne de (næst)sidste scener i en amerikansk TV-film med søde ord i solnedgangen og en blød landing for nogle af hovedpersonerne i den hårde konflikt, mens de mest onde får deres retfærdige straf.

MEN slutscenen i “filmen” (de sidste 2 sider) ændrer på alt det, du som læser havde regnet med som resultatet. Det er ganske godt turneret – og en meget bedre slutning end den jeg havde regnet med kort inden. (Men igen er der streng fortrolighed herfra mht. indholdet)

På forfatterens hjemmeside kan jeg se, at bogen planlægges filmatiseret med Charlize Theron, og det lyder logisk. Jeg har dog set filmen ved at have læst bogen, og det var en ganske underholdende, men ikke uforglemmelig oplevelse. Mindre kan også sagtens gøre det.

Bogen ligger lige indtil før de sidste sider til 6 point på min skydeskive, men får et ekstra point pga. den gode slutning – samt 3 hjerter på krimifan.dk.

Karen Cleveland
Strengt fortroligt
Hr. Ferdinand, 2018
282 sider