Fra bogens bagside:
Stockholm, en decembernat. For enden af en gyde ligger sociologen Thomas Heber død. Leo Junker er lige vendt tilbage som politimand efter en mordsag, hvor han var udset til syndbuk. Hans egne dæmoner og et pillemisbrug truer med at koste ham jobbet, da Heber-sagen lander på hans bord. Eneste spor er sociologens kryptiske feltnoter: De antyder, at et menneske er i fare, men hvem? Hvad var det, Heber vidste?

Efterforskningen fører Leo på sporet af en bande racister og deres modstandere, og en krig, der udkæmpes på gaderne, men også i skyggerne, mellem gamle venner og nye.

Den dag Hebers forudsigelser bliver til virkelighed, raser en voldsom snestorm. Og der, i stormens øje, befinder Leo og hans kolleger sig uvidende om, at de er på vej direkte i armene på gerningsmanden.

Min anmeldelse:
Bogen er bind 2 i en serie med Leo Junker. Jeg har aldrig fået læst første bind – “Den usynlige mand fra Salem” – men efter have læst denne, der godt kan læses uafhængigt heraf, vil jeg helt sikkert gøre det ved lejlighed.

Bogen er nemlig en krimi, der ret kontant tager udgangspunkt i den aktuelle situation i Sverige med polarisering og ekstremisme på begge fløje, og de voldelige effekter det skaber. På den måde er det fair nok, at flere har sammenlignet forfatteren med forfatterparret Sjöwall & Wahlöö. Det samme er også en del andre forfattere blevet, men lige denne gang virker det logisk omend lidt ambitiøst. Tiden vil vise, om sammenligningen holder, og om hovedpersonen Leo Junker kan sprænge den rigeligt klassiske rolle som traumatiseret og misbrugende politimand. Det tror jeg, han kan. Det tror jeg, at forfatterens engagement i samfundsforhold og skriveevne vil hjælpe til.

Under alle omstændigheder er det en rigtigt spændende krimi, hvor historien fortælles gennem 12 dage i december og i en stil, der holdt mig fast som læser, mens julemusik og sange fra Beach Boys strømmede gennem bogen.

Historien er – ud over at være spændende – vedkommende, aktuel, stærk og samfundsmæssigt relevant, og hvad mere kan man forlange som krimilæser med hang til gode historier. Det bliver rigtigt interessant at følge forfatteren og Leo Junker fremover.

Jeg giver bogen 8 sikre skydeskivepoint her og 4 store krimihjerter på krimifan.dk.

Christoffer Carlsson
Den faldende detektiv
People’s Press, 2018
406 sider