Fra bogens bagside:
Hvor langt vil du gå for at redde dit land, den du elsker og dig selv?

Forår 1996. I Rusland er den politiske kamp op til sommerens præsidentvalg skudt i gang. Pasjie, en ung kvinde, der arbejder for et svensk firma med interesser i Rusland, forsvinder i Sankt Petersborg. Telefonnettet i Stockholm udsættes for et hackerangreb, der involverer hundredtusinder af Telia-kunders private data.

Pasjies svenske kæreste og kollega, Max Anger, der er Ruslandsspecialist og har en fortid i militæret som frømand, rejser til Sankt Petersborg for at finde hende. Her opsnuser han ledetråde, der tyder på, at Pasjie har været undervejs med afsløring en af en mystisk organisation, som har forberedt et angreb på Vesten, og at der er en forbindelse mellem Pasjies forsvinden og Max’ egen fortid. Måske kan gåden om Pasjie også løse gåden om, hvorfor Max’ far blev anbragt som plejebarn på den lille skærgårdsø Arholma under Anden Verdenskrig?

For at redde sin kæreste og stoppe angrebet mod Sverige må Max Anger konfrontere en ondskab uden grænser og sande, at hans egen historie er en anden, end han troede.

Min anmeldelse:
Bed ikke om nåde er første bind i serien om ruslandsekspert og agent Max Anger, og det er helt oplagt at se, at forfatteren også er ekspert i russiske og østeuropæiske forhold. Det gør bogen til en totalt troværdig og meget skræmmende historie om russiske banditter (at kalde dem for mafia vil være alt for pænt, for de er helt uden et moralkodeks) og deres ultravoldsomme aktiviteter for at opnå magt og penge. Det er også en grum historie om det politiske system i Rusland med korruption, hvidvaskning og tætte forbindelser til de omtalte banditter. Hertil kommer de teknologiske midler, der tages i brug fra russisk side, for at nå deres mål.

Max Anger har rigtigt gode evner i aktion, og dem får han god brug for i sin kamp for både at overleve og for at redde såvel Pasjie fra at dø og Sverige fra at blive angrebet. Samtidig påvirker hans personlige baggrund og mystikken heri hele historien, og det tilfører et ekstra element til bogen.

Det er en velskrevet, godt fortalt og drabelig historie, der umiddelbart minder mig om en opdateret udgave af Leif Davidsens univers og Guillous kommandør Hamilton. En ganske effektiv kombination.

Selv om bogen foregår sidst i 1990’erne, er der klare forbindelser til de begivenheder, der aktuelt jævnligt dukker op i medierne om lignende sager med Rusland som aktør.

Kombinationen af en god historie og dens tætte relation til den aktuelle internationale, politiske situation har helt oplagt været årsagen til, at bogen filmatiseres.

Det bliver spændende at følge Max Angers fortsatte eventyr, og jeg var så godt underholdt, at jeg giver bogen 8 gode point på min krimi- og spændingsskydeskive som en god spændingsbog med politisk baggrund.

Martin Österdahl
Bed ikke om nåde
People’s Press, 2018
476 sider