Fra bogens bagside:
Da russiske hackere lammer et rederi, forsvinder 38 containere fra det amerikanske militær. I Østjylland bliver en lastbilchauffør dræbt, mens en container er forsvundet. Politikvinden Tessa Højmark bliver sat på sagen. Det lykkes hende til kollegaerne store overraskelse at finde frem til en mulig gerningsmand, hvis ekskone få år før blev brutalt myrdet, uden at sagen blev opklaret. Tessa kan næsten smage sejren og sit professionelle gennembrud.

Men umiddelbart derefter begynder alt at gå galt. Meget galt.

Tessa Højmark bliver vævet ind i et giftigt net af kriminalitet, svig og vold. Hun opdager pludseligt, at hun går fra at være jæger til bytte. Trådene fører både ind til storpolitik på Christiansborg, organiseret kriminalitet i Berlin og hemmeligheder i den idylliske provinsby Køge. Midt i det hele sidder den mystiske Madam, der som en edderkop trækker i alle tråde. Tessa Højmark indser, at hendes eneste chance er at lokke fjenden frem med utraditionelle metoder.

Min anmeldelse:
Jeg har fulgt og beundret Lisbeth Zornigs professionelle virke, men har ikke læst forfatterparrets første spændingsbøger i Malene-trilogien. Jeg valgte at give dem en chance med dette første bind i en planlagt serie med Tessa Højmark i hovedrollen.

Bogen indledes med titlens “ubetydelige mord”, der foregår nogle år før bogens hovedhandling. Det er Tessa Højmarks brændstof til at gå så aktivt ind i sagen, og det virker også som forfatterparrets bagved liggende motiv for bogen. Det kan ses i et efterskrift.

Bogens anden hovedperson, som slet ikke nævnes i bagsideteksten, er Adam Forsberg. Han er ansat i det private, danske sikkerhedsfirma NSP og spiller en meget aktiv rolle i bogens handling. Endnu en central person er en amerikansk agent med forbindelser til hemmelige tjenester.

Endelig er den mystiske Madam med sin ukendte baggrund og de mange dæknavne vigtig for hele historien.

Blandingen af russiske hackere og banditter, forsvundne amerikanske våbencontainere, flere internationale forbrydere, uhellige alliancer gennem flere år, en løsgående amerikanske agent, private sikkerhedsfirmaer, politik samt voldelige danske rockerbander udgør de fleste af ingredienserne til en grundlæggende spændende thriller. Dertil kommer flere elementer fra de seneste års virkelighed.

Det er en spændende historie, men et af spændingselementerne for mig var, hvordan og om de mange elementer kunne hænge sammen på overbevisende vis. Her må jeg indrømme, at jeg er ikke er overbevist. Dertil er der for mange elementer delvist samlet med tilfældigheder, så det for mig blev for meget ulogisk action. I den indlagte seddel i anmeldereksemplaret fra forlaget var antallet af sider sat til ca. 350, og det kunne have været bedre end bogens i alt 508 sider.

For spændingens skyld får dette første bind i en ny thrillerserie 7 point på min blogs spændingskrimiskydeskive og 3 krimihjerter på krimifan.dk.

Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Et ubetydeligt mord
HarperCollinsNordic
508 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.