Fra bogens bagside:
Søndag den 16. september 2018 blev antropologen og samfundsforskeren Ellinor Green, 62 år, fundet død i sit eget hjem i Vanløse, og dødsårsagen kunne ikke umiddelbart fastslås.

Ellinor Green kunne have haft mange grunde til at føle sig træt af livet. En datter, som var besat af en usund kostdille og havde slået hånden af sin mor, en søn, der var i frit socialt fald som hadefuld tastaturkriger, en ægtemand, som bedrog hende, og en chef, som lige havde fyret hende.

Var det hele blevet for meget for Ellinor? Eller var Ellinor blevet for meget for en anden?

Min anmeldelse:
Da jeg var næsten færdig med bogen, fik jeg en snak om bogen med forfatteren på forlagets stand på Bogforum. Hun forklarede sin tilbagevenden til krimigenren efter en god del års pause, at hun fik lyst til igen at skrive en krimi. Hendes mål var at lave en krimi, som i form og indhold adskilte sig fra de dominerende tendenser. Hun syntes nemlig, at krimigenren de seneste mange år var blevet alt for ensrettet og ville skrive en i anden stil. Det har hun på flere måder gjort, og det har givet en rigtig god og aktuel krimi. Det gør bogen til vedkommende læsning for en bred gruppe læser af forskellig slags – også for krimilæsere, der trænger til at læse om andet end massemordere eller politifolk/opklarende jounalister med samlivsproblemer, misbrug og/eller dårlige chefer.

Bag krimigåden og dens opklaring ligger tre samfundsmæssigt aktuelle hovedemner:

  • Den militante højrefløjsterror a la Breivik. 
  • Fanatiske veganer/rawfood-spiseforstyrrede aktivister.
  • Familielivet i dets former og med dets fælder.

De emner holder hele bogen sammen og er eksponenter for Gretelise Holm formål med bogen, som ud over at fortælle en spændende historie også er at sætte fokus på disse emner.

Hvordan tingene hænger sammen, og hvordan tingene påvirker hinanden afsløres i løbet af bogen. Det sker ved at følge flere spor og personer i en lettere ukronologisk rækkefølge. Det virker opklaringsmæssigt og fortælleteknisk rigtigt logisk og gennemtænkt. 

Plottet fungerer godt og virker (sørgeligt, synes jeg) realistisk, og bogen er effektivt fortalt i koncentreret og direkte sprog. 

Bogen, som kan placeres i flere genrer, – krimi / samfundsthriller / spændingsbog – er en god og dejligt anderledes læseoplevelse, som jeg gerne giver 8 skydeskivepoint og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Gretelise Holm
Dødfunde
HarperCollins, 2019
255 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.