Denne bog er anmeldt af gæsteanmelderen Bjarni Aakesson Filholm, der også er bibliotekar emeritus fra Hjørring Bibliotekerne.

Bjarni har tidligere været gæsteanmelder på en bog af Don Winslow ”Styrken” – læs mere her: https://blog.drustrup.dk/2018/03/23/don-winslow-styrken-138/

Han har desuden været gæsteanmelder på Henrik Palles biografi om Thomas Winding her: https://blog.drustrup.dk/2018/11/09/

Fra bogens bagside:
Hvad stiller man op, når grænserne flyder sammen?

Når man ikke længere ved, hvilken side man står på?

Art Keller har befundet sig i frontlinjen i USA’s længstvarende konflikt nogensinde i mere end 40 år. Hans kompromisløse jagt på verdens mest magtfulde, velhavende og dødbringende narkogangster, lederen af Sinaloa-kartellet, Adán Barrera, har kostet ham de mennesker, han elsker – og en god bid af hans sjæl.

Efter at have arbejdet i felten som agent får Keller nu en nøglerolle i USA’s nye strategi i krigen mod narko, og det går hurtigt op for Keller, at kartellet ikke har tabte styrke ved at miste Barrea. Hvor fjenden blev nedkæmpet, rejste sig blot nye krigsherrer, som nu skaber endnu mere kaos og lidelse i hans elskede Mexico.

Og ikke nok med det, så vokser heroinepidemien i USA.

I kampen for at stoppe epidemien omringes Keller af fjender – mænd, der ønsker at dræbe ham, en korrupt administration, der samarbejder med de narkotikaforhandlere, han forsøger at bekæmpe. Art Keller er ikke kun i krig med kartellerne, men også sit eget land.

Bjarni Aakesson Filholms anmeldelse:
Hovedpersonen, Art Keller er en hård negl, som heldigvis har hjertet på rette sted og retfærdighedssans indbygget i sit moralske kompas.

Han kæmper i en kaotisk krig mod de mexicanske narkokarteller og amerikanske pengebagmænd.

Det er en kamp, som ikke er til at vinde. Art har en blodig og traumatisk fortid bag sig og gik tidligere som hemmelig agent direkte efter at ødelægge de mexicanske narkobander. Men efter at være steget i graderne, som højt placeret embedsmand ændrer han sin strategi til at forsøge at fælde politikere og pengebagmænd i USA. Det er heller ikke ufarligt, for hvem kan man stole på i en verden af vold, intriger, hvidvaskning og hemmelige bankforbindelser. Flere af hans embedsmænd og nogle af toppolitikerne går gladeligt bag hans ryg. Langt fra alle er interesseret i, at hemmelighederne om indtjeningen fra narkotikasmuglingen over den mexicanske grænse bliver afsløret. Hvem styrer hvad, og hvem tjener i sidste ende på stofferne?

Historien skildrer Art Kellers indædte og Sisyfoslignende bestræbelser på at standse narkotikasmuglingen, og den skade den gør på den amerikanske befolkning. Læseren er med i hans strategiske og psykologiske overvejelser om, hvorledes krigen skal føres i både Amerika og Mexico.

Læseren er også med ham og hans folk i marken, hvor det går hårdt og skånselsløst til på begge sider af grænsen. Der er flere voldelige og hjerteskærende skildringer, der sætter sig fast i hukommelsen.

Historien er bygget op i fem afsnit/bøger. Det får en til at tænke på den klassiske græske tragedie, som også var bygget op i fem akter, og historien om Art Kellers ensomme kamp oser netop af tragedie. Han vil det gode, kæmper mod overmagten, og ingen steder finder han fred.

Don Winslow er en habil forfatter, som har godt styr på sit stof. Bogen er spændende, omfangsrig, og den kræver noget af sin læser. Man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal have det fulde udbytte af den viden om en korrupt administration, bandekrige, narkokarteller, deres historie og familieforhold, som forfatteren deler meget rundhåndet ud af. Måske historien ville have vundet ved at blive strammet en smule? Indrømmet: det tænkte jeg nogle gange under min læsning af romanen.

”Grænsen” er tredje bind i en trilogi, hvoraf første bind foreligger på dansk med titlen ”I hundenes vold” Andet bind ”Kartellet” er ikke udgivet på dansk. ”Grænsen” kan sagtens læses, uden at man har kendskab til de to tidligere bind.

Jeg synes, at ”Grænsen” er velskrevet, spændende, brutal og trøstesløs. Afslutningsvis vil jeg dog ikke undlade at fortælle, at jeg stiftede bekendtskab med Don Wínslows litteratur første gang, da jeg læste hans roman ”De smukke vilde”. Det er en perle og stadig min yndlingsbog i Winslows forfatterskab.

Bjarni giver bogen 7 skydeskivepoint:

Don Winslow
Grænsen
HarperCollinsNordic, 2019
783 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.