Fra bogens bagside:
Kriminalbetjent Matthew Venn har netop deltaget i sin fars begravelse efter ikke at have haft kontakt med ham i mange år. Da Matthew forlod det strengt religiøse miljø, vendte hans familie ham nemlig ryggen.

Men nu, foran kirken, modtager han et opkald fra en kollega. Der er fundet et lig af en mand på stranden i nærheden. Manden er blevet stukket med en kniv. Ingen ved, hvem han er. Hans eneste kendetegn er en tatovering af en albatros.

Sagen fører Matthew direkte tilbage til det miljø, han troede, han havde lagt bag sig, og mens hans fortid kolliderer med nutiden, afdækker han en række dødbringende hemmeligheder i det lille sammentømrede samfund.

Min anmeldelse:
Jeg har nydt TV-serierne baseret på forfatterens to serier med Vera Stanhope og Jimmy Perez, og jeg har også med fornøjelse læst de fleste af bøgerne bag Shetland-serien med Perez. Jeg har også for et par år siden snakket med Ann Cleeves på Krimimessen, og det var rigtigt interessant. Derfor var jeg spændt på at læse denne første bog i en ny serie fra hendes hånd.

Jeg blev på ingen måde skuffet! Igen har Cleeves skabt en interessant hovedperson, Matthew Venn, som det bliver spændende at følge i de forhåbentligt kommende bøger. Også flere af de øvrige politifolk er interessante. Lokaliteten spiller som sædvanligt for forfatteren også en central rolle, og denne gang foregår det ved nordkysten af Sydengland i North Devon.

Matthew Venns personlige opgør med sin tunge religiøse baggrund spiller en central rolle i bogen. Bruddet skyldes bl.a. hans homoseksualitet. Hele lokalområdets forhold til et aktivitetscenter er også et centralt punkt i historien. Her befinder flere af personerne i bogen sig også enten som klienter eller ansatte, og bl.a. er Matthews mand leder af stedet.

De lokale relationer er komplicerede, og baggrunden for mordet på manden på stranden afsløres først efter grundig efterforskning, der bringer mange sandheder frem. Det hele beskrives grundigt og engagerende på allerbedste og klassisk krimivis. Ann Cleeves er en øvet og dygtig forfatter, som her igen viser sit faste greb om plot, personskildringer og miljøbeskrivelse. Resultatet er blevet en på flere måder spændende bog, der viser de psykologiske mekanismers og personlige relationers betydning for, hvordan tingene udvikler sig.

Klassisk og alligevel både nutidig og aktuel krimi, der både er rigtigt spændende, interessant og hyggelig. Den er således oplagt til filmatisering, og det kommer også til at ske, bebudes det på bogens forreste flap. Jeg vil glæde mig til at læse fortsættelserne i serien og til sikkert også at lade mig underholde af TV-serien.

En sammenligning med Elly Griffiths serie med arkæologen og knogleeksperten Ruth Galloway er ikke helt uretfærdig, men sammenligningen falder helt sikkert ud til fordel for Ann Cleeves. Hendes bøger er meget mere krimi og er mere velskrevne og spændende.

Bogen fortjener – og får – 9 sikre skydeskivepoint her på min blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Ann Cleeves
Døden på stranden
Gads Forlag, 2019
360 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.