Fra omtale af “Skyggemord”:
Den arbejdsløse journalist Jakob Fink er netop vendt hjem til sin fødeby, Helsingør, da han bliver tilbudt et engangsjob af en lillebitte lokalavis. Avisen ønsker, at Jakob skal dække åbningen af egnens nye flygtningecenter.

Undervejs i sin research til artiklen møder han den glade Delavan, en ung og velafbalanceret syrisk flygtning, der bor på centeret. Da Delavan og to andre flygtningedrenge forsvinder fra flygtningecentret samme aften, er Jakob den eneste, der aner uråd.

Jakob er overbevist om, at Delavan umuligt kan være stukket af, men hverken centeret, politiet eller pressen er interesseret i at undersøge drengenes forsvinden. Derfor må Jakob Fink tage efterforskningen i egen hånd, hvis han vil vide, hvad der er sket med hans unge ven.

Det bringer ham i kontakt med Delavans danskboende fætter, taxichaufføren Antonio, der har en bandefortid, den betagende Røde Kors-medarbejder, Sheila, der gemmer på en frygtelig hemmelighed, og med ejeren af et global sikkerhedsfirma, der af uvisse grunde vil hjælpe Jakob.

Fra omtale af “Skalpel”:
En familiefar forsvinder under mystiske omstændigheder uden for Viborg. Samtidig er Jakob Fink ved at komme sig efter en nyretransplantation på et privathospital i byen. Han er dybt taknemmelig og beder sin kæreste, sygeplejersken Anne, om at hjælpe med at finde sin donors familie, så han kan takke dem. Da Anne forsøger at fremskaffe informationer om donoren, støder hun på oplysninger, der vedrører den forsvundne mand. Det viser sig, at han ikke er den eneste på egnen, der er forsvundet, og pludselig er både hun og Jakob involveret i en morderisk og uhyggelig sag, der trækker tråde tilbage til 1980’erne. En sag der kan få fatale følger for både Jakob, Anne og for Jakobs gamle kærlighed Sheila.

Min anmeldelse:
Jeg læste de to bøger lige efter hinanden, selv om kun “Skyggemord” er udkommet som trykt bog. “Skalpel” er nemlig en Storytel Original og er indtil nu kun at finde på Mofibo/Storytel som e-bog og lydbog. Den kommer først som trykt bog senere.

Der er tale to afsluttede dramatiske sager, så bøgerne kan læses håber for sig, men i rækkefølge. Der er stadig ikke en løsning på i hvert fald en af de bagvedliggende konflikter, og der er heller ikke afsløret nogen forklaring på, hvorfor Fink er blevet arbejdsløs, ligesom der stadig er uafklarede forhold i Sheilas baggrund. Hver bog har sit selvstændige tema, og de enkelte sager bliver dog løst i de to bøger, men dette dramatiske greb om historien viser, at der må være flere bind på vej. Det vil så vise sig, hvor de kommer til at foregå. Første bog foregik i Københavnsområdet, mens bind 2 foregår i om omkring Viborg, hvor forfatteren bor nu.

Hver for sig er sagerne meget dramatiske og voldelige, og der er meget voldsomme actionscener, der ville gøre sig på film. I begge bøger,gælder det, at den alvorlige baggrund for forbrydelserne først afsløres sidst i bøgerne, så det vil være alt for afslørende at fortælle mere om handlingerne. Måske vil andre læsere ikke være så hurtige som mig til at gætte omdrejningspunkterne, for jeg havde rimeligt hurtigt regnet grundstrukturen i plottet ud. Alligevel var det nogle spændende bøger, fordi de fortælles i højt tempo. Det var ligesom at se en underholdende actionfilm i fjernsynet, hvor man ikke får mere end forventet: basal spænding og underholdning. (Og jeg synes også at opdage nogle referencer til film/andre bøger). Så er det underordnet, hvor meget realisme der er i bøgernes plots og i filmene, og bøgerne forekommer mig ikke overbevisende realistiske. Pyt med det. De er elementært underholdende. 

Mens jeg venter på næste bind i serien vil jeg overveje at læse nogle Morten Remars andre bøger eller måske nogle af krimierne skrevet af hans far, Frits Remar.

Jeg giver bøgerne 7 skydeskivepoint her og 3 krimihjerter på krimifan.dk.

Morten Remar
Skyggemord (Fink 1) og Skalpel (Fink 2)
People’s Press & Mofibo, 2020
298 + ? sider

Morten Remar

Bøgerne er læst på Mofibo.