“Om spændende mord blandt lækre retter og ædle vine. Verdensberømte kriminalforfattere, der selv er kendere af mad og vin, fortæller forrygende godt og dertil kommer udsøgte opskrifter.”

Sådan introduceres denne samling kriminalfortællinger på bogens bagside, og sammen med listen på forsiden over bogens forfattere til fortællingerne lokkede det mig til et køb (5 kroner) på et af sommerlandets loppemarkeder, som det kan være svært bare at køre forbi.

Jeg nød gensynet med de forfattere, jeg læste tidligt i min krimilæsningskarriere:

C.K. Chesterton (Fader Brown), Dorothy L. Sayers (Lord Peter Wimsey), George Simenon (inspektør Maigret), Agatha Christie (Hercule Poirot), Margaret Allingham (Albert Campion), Ellery Queen (inspektør Queen), Stanley Ellin og Rex Stout (Nero Wolfe).

Fire af forfatterne er da også med på min Top Ti over mine bedste, klassiske krimiforfattere. Se listen – samt den over mine bedste, nyere forfattere – her: http://drustrup.dk/blog/Top%2010-krimiforfattere.pdf 

Vel er formuleringerne og plottende lettere bedagede, for en del af fortællingerne er af noget ældre dato, men alligevel var det en fin læseoplevelse. Høvisk tale og De er det en fornøjelse at møde igen. Flere af historierne var endda rigtigt gode og overraskende i deres pointe og løsning af krimigåden, hvad enten det var opklaringen af tyveriet af noget bestik eller et mord.

Mht. det kulinariske og det ønologiske vægtes det forskelligt i forfortællingerne, men begge dele indgår som ingredienser på varieret og underholdende vis. 

Rex Stouts bidrag var nogle opskrifter angiveligt fra Nero Wolfes hånd, og han introducerer dem bl.a. sådan: “Jeg beder Dem om kun at overlade disse retter til Deres kokkepige, hvis hun er kunstnerinde.” Med flere dage i sommerhuset med fisk på menuen var jeg fristet af – uden kokkepige – at forsøge mig med “Bækørred Mousse Pocahontas”, men jeg manglede desværre en åbenbart vigtig ingrediens. Der var nemlig ikke som krævet (til at mose noget af fisken med) en sølvgaffel i sommerhuset. Måske skal jeg forbi et loppemarked igen.

Nostalgi og langtidsholdbar litteratur er nok værd at rate, og jeg giver gladelig denne samling 7 skudsikre, klassiske krimipoint.

Mad, mord og ædle vine – kriminalfortællinger
Udvalgt af Claus Brøndsted
Forum, 1979
182 sider

Bogen er købt på et loppemarked.