Fra bogens bagside:
Laurits er en gudbenådet tryllekunstner, og publikum elsker ham. Takket være Laurits kan varieté-teateret Apollo få det til at løbe rundt, men det er ikke nemt at være et lille østjysk provinsteater i 1910.
Laurits er vokset op på teateret, efter hans forældre døde, og teaterets faste folk er hans familie: sandsigersken Philitta Madsen, der vil gøre alt, hvad der står i hendes magt for at holde på Laurits, hans barndomsven Melchior, og direktøren Archibald Deutch, der kæmper for teaterets overlevelse. Og alle de andre: sabelslugeren, trapezartisterne, billetdamen, sangerne og ikke mindst den charmerende assistent Lola.
Som helt ung mødte Laurits sit livs kærlighed, Astrid. Hun var elev på byens husholdningsskole og blev fuldstændig fortryllet af Laurits, da hun så ham på scenen. Det skulle have været den altafgørende kærlighed, men onde kræfter ødelagde det. Først en dag mange år senere går det op for Laurits, hvad det var, der skete dengang. Og hvor nært han i virkeligheden var knyttet til Astrid.
Laurits har besluttet at rejse fra Apollo for at prøve lykken på de store scener i København, og han protesterer, da han bliver sat til at tage sig af en dreng, der er blevet placeret på teateret, efter hans mor døde. Men drengen viser sig at have et exceptionelt talent for at trylle, og da sandheden om drengen går op for Laurits, må han træffe sit livs sværeste valg.
Min anmeldelse:
Efter ganske kort at have set rosende omtale af bogen blev jeg nysgerrig efter at læse den, og jeg havde en meget dejlig læseoplevelse! Kort fortalt skyldes det, at den er velskrevet, fortæller en interessant og god historie og beskriver personerne, tidsbilledet og miljøerne på en meget troværdig måde.
Set fra alle vinkler fascinerede bogen mig rigtigt meget, og jeg blev fanget ind af bogen, som jeg nød fra start til slut. Pilmark har et godt greb om at fortælle sin historie, og ved i bogen at skifte mellem historiens aktuelle tid og begivenhederne nogle år tidligere, holdes intensiteten på bedste vis.
Der er mange stærke – både i positiv og negativ forstand – personer, og selv om Laurits og Valdemar er hovedpersonerne, er bogen næsten en kollektivroman. Temaerne er mange: kærlighedens vilkår, patriarkalske og religiøse magtstrukturer, kvinders vilkår og styrke, de sociale forhold, den lille bys sociale struktur og underholdningsbranchen på den tid.
Bogen er lanceret som første bind i Varieté-serien, og jeg kan kun se frem til fortsættelsen.
Jeg kan anbefale bogen til mange typer af læsere, for efter min mening vil den ramme bredt i kraft af dens gode historie og dens velskrevne fortælleform. Derfor bliver det til mine maksimale 5 stjerner.
Søren Pilmark
Varieté : Laurits og Valdemar
Politikens Forlag, 2021
560 sider
Bogen er læst på Mofibo.