En spændende krimihistorie placeret midt i den aktuelle, samfundsmæssige virkelighed i Danmark, men med tråde tilbage til den politiløse periode under Besættelsen. Både relevant og underholdende. God fortsættelse af serien med bl.a. politihistoriker Maria Just.


Fra bogens bagside:
Under opgravningen af døde mink i et øde område af Vestjylland dukker skelettet af en ung kvinde frem af mulden. Alt tyder på, at hun har ligget i jorden i årtier, og det overbebyrdede lokale politi sender sagen videre til Politimuseet i København, hvor den lander på Maria Justs bord.

Politiet er under pres i hele landet. Hundredvis af politifolk har forladt styrken i frustration over deres arbejdsvilkår, og situationen forværres, da drabschefen ved Københavns Politi bliver offer for et attentat. Mikael Dirk presses til at indtage chefrollen og lede efterforskningen sammen med sin makker, Frederik Dahlin.

Mens en kvælende varme lægger sig over landet, kastes Danmark ud i en tilstand af lovløshed og frygt. Da endnu et attentat ryster politikorpset, får Mikael uventet hjælp af Maria til opklaringen. Sammen bevæger de sig tværs gennem landet for at konfrontere fortidens og nutidens mørkemænd.

En højaktuel krimi om hævn og selvtægt, kærlighed og mod til at vælge den rette vej, når verden omkring én skælver.

Min anmeldelse:
Bogen er bind 2 i serien om politihistoriker Maria Just. Bind 1 hedder “For barnets skyld”, og den har jeg anmeldt HER https://blog.drustrup.dk/?p=825. Den var både spændende og aktuel samt byggede på grundig research af de to forfattere. 

Det samme gælder så absolut for denne fortsættelse. Med historisk baggrund i en sag fra den politiløse periode under Besættelsen trækkes der paralleller til bogens aktuelle periode, hvor samfundet af nogle også kunne opleves som politiløst pga. politiets pressede arbejdsvilkår. Også coronasituationen influerer på forskellig vis på bogens begivenheder. I den periode sker der som nævnt på bogens bagside også nogle attentater på politichefer.

Politimanden Mikael Dirk tager sig selvfølgelig af de aktuelle sager, mens historikeren Maria Just fra Politimuseet ser på den historiske sag. Jeg regnede hurtigt ud, at de to sager og perioder ville blive kombineret, ligesom de to personers forbindelser ville blive tættere. Alligevel blev jeg fanget ind af historien, fordi det var oplagt fra begyndelsen, hvordan det ville ske.

Forfatterne har helt klart foretaget grundig research indenfor alle bogens emmer historisk og aktuelt, og det er en fornøjelse, når alt virker overbevisende i detaljerne. (Jeg har kun problemer med at se set sandsynlige i, at en ansat på Politimuseet indgår så aktivt og offensivt i politiets efterforskning. Men det er en grundlæggende præmis, og når den først er accepteret, så er underholdningen og spændingen i top.)

Som det fremgår, spiller den helt aktuelle situation en central rolle i handlingen, som varer cirka 3 uger. Desuden indgår hele det politiske system og dets aktører på Christiansborg også. Ved en online-bloggermøde om bogen understregede forfatterne, at ingen af personerne er direkte kopierede, men at de “kun” er arketyper, hvor både holdninger og fysiske karakteristika er kombineret. Alligevel er det politiske billede skarpt formidlet.

Det bliver til 9 skydeskivepoint her og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Line Holm & Stine Bolther
Lovløs
Politikens Forlag, 2022
461 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Screenshot fra bloggermødet med forfatterne bag “Lovløs”