Fra bogens bagside:
Ved restaureringen af et af de berømte tangtage på Læsø bliver der fundet et mumificeret lig af en ung mand, som sandsynligvis har ligget i taget i mange årtier. Det bliver naturligvis en opgave for den lokale landbetjent og hans kollegaer fra Frederikshavn at efterforske dette fund.

Den dansk-tyske journalist Michael Bech og hans sicilianske kæreste, kriminalkommisæren Angela Pecci, er på ferie på øen og kan ikke lade være med at blande sig i efterforskningen i forbindelse med liget i tangtaget, men også i fundet af en ældre mand, som er blevet langtidskogt i en modersydepande på Læsø Saltsyderi. Noget tyder på, at sidstnævnte har haft en viden om, hvem der har lagt liget i tangtaget. Følgelig skulle munden lukkes på ham, så der ikke kom skam over en nulevende familie.

En ældre kvinde kommer ud for et brutalt overfald, og en anden bliver under mystiske omstændigheder fundet død i sin seng.

Under deres efterforskning bliver Angela Pecci og Michael Bech truet og forfulgt. Det kommer til en skudveksling.

Journalisten og kriminalkommissæren kommer ikke alene i forbindelse med deres efterforskning rundt på Læsø, men også som turister, så handlingen er en kombination af krimi, gastronomi, historie, landskaber og turisme parret med et stænk erotik. Man kan rolig sige, at “Liget i tangtaget” er en kriminel turistguide, for hovedpersonerne kommer ganske simpelt rundt til de fleste af øens attraktioner.

Min anmeldelse:
Bogen er bind 6 i serien om den dansk-tyske journalist Michael Bech og den sicilianske kriminalkommissær Angela Pecci. De første 5 bind er (med bøgernes lokaliteter i parentes):

1. Mord på færgen til Palermo (Rejsen til Sicilien)
2. Mord på Sicilien (Spor fører til Danmark /Sydsjælland)
3. Den sicilianske forbindelse (Tyskland)
4. Midsommermordene (Mariagerfjord)
5. Skovtårnsmordet (Sydsjælland)

Der er en bog mere på vej i serien, og den foregår på Sydsjælland og Lolland.

Jeg havde en god snak med Hans-Willy Bautz på en af scenerne ved årets Krimimesse om specielt denne nyeste bog, men også om hele forfatterskabet og den turistvinkel med mange lokale relationer og detaljer, han har i alle sine bøger.

Hans fortid i mange år som journalist i Tyskland på en lokalavis og som udgiver af turistaviser har skabt grundlaget for hans mandlige hovedperson, der karrieremæssigt minder om forfatteren. Derimod er den kvindelige hovedperson fri fantasi, men måske udtryk for ønsketænkning.

Skrivestilen er journalistisk med flere beskrivelser end dialoger, ligesom research af lokale forhold også bygger på journalistisk arbejdsmetode. Og netop lokal research har altid været vigtig for forfatteren, og alle bøgerne i hans krimiserie bygger på inspiration fra stederne samt ikke mindst samtaler med centrale folk. Nogle af dem kommer med i bøgerne – måske i anonymiseret form, mens forbryderne kun eksisterer i forfatterens fantasi. Selve forbrydelserne er lokalt inspireret – f.eks. findes en person i denne bog myrdet i et af sydekarrene på Læsø Saltsyderi.

Bagsideteksten beskriver egentlig ret præcist, hvad denne bog handler om, så det behøver jeg ikke referere yderligere. Indtrykket af bogen er en ganske hyggelig turistkrimi i samme stil som de findes fra flere andre lokaliteter og lande. Spænding er der også, men forfatteren går ikke på nogen måde til ekstrem vold og yderligheder. Derfor er hyggekrimi en mere præcis benævnelse.

Det bliver til 7 skydeskivepoint på min blog og 4 krimihjerter på Krimifan.dk. 

Hans-Willy Bautz
Liget i tangtaget
Forlaget mellemgaard, 2021
236 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.