Fra bogens bagside:
Lars er flygtet til Costa del Sol, hvor han forsøger at drikke sig ihjel. De daglige drukture resulterer i store, sorte pletter i hukommelsen. En morgen vågner Lars med en død kvindes pengepung i sin varetægt, og det eneste, han kan huske, er, at han stod bøjet over hende aftenen før på havnen i Caleta de Vélez. 

Kvindens pung indeholder hemmeligheder, som nogen vil slå ihjel for at få tilbage. Lars bliver derfor hvirvlet ind i en sag, der trækker tråde fra den danske Statsminister over PET til MI6 og det danske efterretningsvæsen.

For Lars bliver den døde kvindes pung et spørgsmål om liv eller død. For at overleve bliver det nødvendigt for ham at tage til Danmark og konfrontere alt det, han i sin tid flygtede fra. 

Sandheden folder sig ud som en russisk matrjoska-dukke. Hver gang vi tilsyneladende kommer ind til sandheden, gemmer der sig en ny sandhed inde i den.

Min anmeldelse:
Der er en grund til, at Lars forsøger at drikke sig ihjel for de sparsomme penge, han får hver måned fra Danmark. Jeg vil ikke fortælle hvorfor.

Der er også en grund til, at en mystisk kvinde krydser hans spor. Heller ikke hende jeg fortælle mere om. 

Det samme gælder grundene til, at efterretningstjenester og en privat russisk militærgruppe jagter Lars.

Endnu et svar, jeg vil lade læserne selv finde undervejs, er svaret på spørgsmålet om, hvorfor Lars flygtede fra Danmark, og om det mon er sikkert for ham at vende hjem.

Det er en spændende thriller med en international baggrund og om et menneskes deroute på en tvivlsom baggrund.

Da jeg interviewede Per Lau Jensen på Krimimessen 2022, snakkede vi om hans forfatterskab, hvor denne bog mindst er nummer 6. Uden at være personligt inspireret, så foregår den steder, hvor Han har boet og arbejdet, så lokalkoloritten er helt i orden. Men kommer du til Malaga, så lad dog være med at lede efter Lars’ stambar. 

Det er Per Lau Jensens mest actionfyldte bog, og netop spænding og action har været hans mål med bogen. Der er ingen egentlig morale bag plottet, men emner som forretningsmoral og ærlighed – eller måske mangel på samme – indgår som centrale emner. 

Den overraskende slutning efterlod mig med lyst til at vide mere om, hvordan det vil gå med de to hovedpersoner, Lars og Sofie, men der kommer ikke en fortsættelse, så man må selv tænke videre.

Som en spændende bog med sammenhængende og overraskende handling giver jeg den gerne 7 skydeskivepoint på min blog og 4 krimihjerter på Krimifan.dk.

Per Lau Jensen
Flyet til Casablanca
Superlux, 2021
460 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.