Fra bogens bagside:
Den rumænske storgangster Janko Milos César løslades fra Vestre Fængsel efter kort tids varetægtsfængsling. Hen er netop blevet frifundet i en omfattende sag om menneskehandel – hovedvidnet blev likvideret ved et skud fra en mesterskytte kort før retssagen.

Uden for fængslet venter en af verdens mest eftersøgte mænd. Han er kommet til Danmark med et brændende ønske om hævn. Det trækker op til et voldsomt opgør.

Specialkonsulent Hannah Bengtson og fremmedlegionær Markus Larsen har begge forladt København i håb om en mere fredelig tilværelse uden for landets grænser. Hjemme i Danmark har politikommissær Lene Jespersen svært ved at holde sammen på sig selv og sin familie.

Opgøret trækker endnu en gang de tre personer sammen. De er hver især udvalgt som brikker i et uundgåeligt spil om blodhævn.

Min anmeldelse:
På bogens bagside står der også: Vidne er tredje bind i Walther Reberniks rå skæbnetrilogi om forbrydelse og hævn – og om venskab og kærlighed, der opstår de mest uventede steder. 

Jeg anmeldte bind 1, “Jæger”, da den udkom her: https://blog.drustrup.dk/?p=506, men af en eller anden grund er bind 2 forsvundet i mængden af ulæste bøger. Det er en fejl, opdagede jeg, da jeg læste dette afsluttende (?) bind i trilogien, for der henvises undervejs til flere begivenheder fra seriens bind 2 “Offer”. Alligevel var det absolut muligt samt en stor fornøjelse at følge med i den voldsomme og dramatiske handling. 

Historierne er forbundne, og jeg vil derfor anbefale at læse dem alle i den rigtige rækkefølge for de tre bøger er et afrundet forløb, og de har hver deres hovedperson. Og hver af dem er interessante: Hannah Bengtson (tidligere ansat i politiet og nu tilknyttet som specialkonsulent. Karateekspert), Markus Larsen (tidligere fremmedlegionær og nuværende selvtægtsmand med en barsk baggrund) og Lene Jespersen (politikommissær og nær veninde til Hannah).

På et onlinemøde for bloggere fortalte Walther Rebernik, at Lene Jespersen, der er hovedperson i bd. 2, har sin opvækst beskrevet heri inspireret af og som en hyldest til forfatterens egne forældre.  og familie. 

På samme online-møde fortalte Rebernik, at han var inspireret fra (mindst) 2 sider. For det første af hændelser og møder med mennesker i forbindelse med sit erhverv som advokat – selvfølgelig i anonymiseret form. Her har han mødt skæringspunktet mellem forbrydelse og straf samt mellem retfærdighed og selvtægtsmanden. For det andet af forfattere som Jens Lapidus, Jesper Stein og Steffen Jacobsen.

Jeg må sige, at Rebernik har fundet sin egen velfungerende stil. I en effektiv skrivestil med korte kapitler og filmiske krydsklip mellem personer og situationer slutter han sin planlagte trilogi med endnu et voldsomt dramatisk og vildt opgør mellem konfliktens forskellige parter. 

Som sagt rundes historien af, hvor aktørerne helt fra bind 1 krydser klinger, og det endelige opgør med mange dødsfald finder sted i ret specielle rammer et sted i København. En kombination Kill Bill, Jack Reacher, John McClane og andre kampklare actionhelte med karate- og ninjaevner mødes med nådesløse og hævngerrige gangstertyper i Reberniks særlige univers. 

Men hvem overlever? Og slutter historien her? Normalt har en trilogi jo kun 3 bind, men der har været flere undtagelser. Walther Rebernik afslørede da også på bloggermødet, at han var blevet meget glad for sine personer. Han indrømmede også, at der var en fortsættelse på vej, og den vil jeg se frem til.

Det bliver til 8 skydeskivepoint på min blog og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Walther Rebernik
Vidne
People’s, 2022
353 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.