Fra bogens bagside:
Journalisten Anne Velin er langtfra noget hestemenneske. Ja, hun er ligefrem bange for de store dyr, men måske er det i virkeligheden deres ejere, hun bør vogte sig for.

Anne kæmper med sin karrieremæssige deroute fra drømmejobbet som fastansat dokumentarist på landets største TV-kanal til freelancejournalist hos det nystartede Radio4, da overklassekvinden Charlotte Villum med adresse i det dyre område syd for Aarhus opsøger hende. Charlotte Villum har fået stjålet en hestetransport, og hun vil have Anne til at undersøge sagen. Anne må tage de opgaver, hun kan få, så hun takker modstræbende ja.

Jagten på den stjålne lastbil fører Anne ind i hestesportselitens glansbilledverden, men det viser sig snart, at vejen til glamourens bagside er ganske kort – og livsfarlig at betræde.

Min anmeldelse:
Første del af serien med journalisten Anne Velin hedder “Tårnspringeren”, og den anmeldte jeg januar 2022 her: https://blog.drustrup.dk/?p=1152. Kort efter fik jeg tilbudt at interviewe Birgit Wulff på årets krimimesse, og det blev til en god snak om forfatterens debutbog, hovedpersonen, hendes baggrund for at skrive krimier og om bogens overordnede tema: vold mod kvinder.

Debutbogen var velskrevet i klar journalistisk stil og med et godt greb om både personer og krimiplot. Det samme gælder denne seriefortsættelse. 

Bogen er inspireret af en virkelig retssag fra 2012, hvor en kendt hestehandler for egen vindings skyld snød både køber og sælger i en stor handel, og den er desuden baseret på historier om og egne oplevelser fra handler med heste. Det fortalte Birgitte Wulff i en artikel i Nordjyske 13. juni. (Mere om den artikel og om bogens forhold til virkeligheden lidt senere i anmeldelsen)

Uden at afsløre for meget så er et af bogens elementer svindel med hestehandler i millionklassen, og om de rige bagmænds indbyrdes netværk og deres totale mangel på moral. Et andet element er udnyttelsen på alle måder af de hesteinteresserede piger og det særlige miljø blandt hestepigerne.  Dertil kommer andre forbrydelser, som jeg ikke vil afsløre mere om for ikke at forstyrre læseoplevelsen.

Det bliver farligt for den nysgerrige og dybdegravende journalist, Anne Velin, som under sin jagt på sandheden overskrider en lang række grænser og samtidig udsætter sig selv for livsfarlige situationer. Det er en spændende historie, hvor politiets efterforskning ikke får så meget vægt, da der fokuseres på Anne Velins indsats som detektiv og undercoveragent.

Det er tydeligt, at Birgitte Wulff kender medieverdenen og dens mekanismer i jagten på den gode historie, samt at hun også kender hestemiljøet. Det virker nemlig til, at der bag bogens dramatiske handling ligger et lag af virkelighed eller i det mindste af realisme og sandsynlighed. At der så samtidig skrues op for virkemidlerne og voldsomhederne på kanten af det måske sandsynlige går fint an i en krimi. Balancen her er god og velfungerende.

Mht. bogens forhold til virkeligheden, så lavede Nordjyske interviewet med Birgitte Wulff, da “Rigmanden” udkom, fordi udgivelsen nærmest faldt sammen en længere artikelserie om svindel i branchen med opdræt og handel med heste til mange millioner. Hovedpersonen i artiklerne og sagerne om svindel her er en navngivet og kendt nordjysk rigmand, og det er samme mand, som i 2012 stod bag sagen, der har inspireret forfatteren. Hun understreger, at bogen har været længe undervejs, og at den på ingen måde hænger sammen med de aktuelle og grovere sager. Og der er i bogen også en lang række voldsomme forbrydelser, som ikke er en del af de aktuelle og faktiske sager. Men det er specielt med endnu en tæt forbindelse mellem virkeligheden og en krimiforfatters fantasi.

Som nordjysk baseret læser, der har fulgt med i avisens omfattende serie artikler med afdækning af svindelen med hestehandler og den eklatante mangel på forretningsmoral og ordentlighed, var det ekstra tankevækkende for mig at læse bogen. Jeg er dog sikker på, at bogen vil give mange forskellige typer krimilæsere en rigtig god læseoplevelse med dens forskellige og sammenhængende krimielementer. Der er en god spændingskurve og en handling med nogle aktuelle og relevante emner. 

Derfor får bogen også 8 skydeskivepoint her og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Birgitte Wulff
Rigmanden
Grønningen 1, 2022
350 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.